Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Hyttekommunen Hol vil utsette innbetaling av eiendomskatt, men avviser samtidig at noen av de kommunalt ansatte kan være overflødige.

NTB rapporterte nylig at Hol kommune i Hallingdal vurderer å bruke Heimevernet mot eiere av fritidsboliger. Samtidig krever inn de inn eiendomsskatt for fritidsboliger. Turisme er en viktig næring for Hol, og skistedet Geilo befinner seg i kommunen. Det er 6000 hytter i Hol, og hytteeierne sørger for 18 millioner kroner i eiendomsskatt til kommunen.

Kommunen fastslår overfor Resett at fritidsboliger er et verdiobjekt som kan beskattes uavhengig om eieren kan bruke den. Derfor hevder kommunen at de kan innkreve skatt, men likevel nekte eieren å benytte egen eiendom.

annonse

Les også: Nektes bruk av hytta – kommunen krever inn eiendomsskatt

Alle må stille opp

Tdligere journalist i Finansavisen, sivilingeniør Kjell Erik Eilertsen har selv en fritidsbolig i Hol kommune, som han nå ikke får lov til å benytte.

annonse

– Mitt syn er at all inntektsuavhengig skatt bør suspenderes når folks inntekter daler, på grunn av myndighetenes nedstengning av økonomien, sier han til Resett.

– Det inkluderer selvsagt også eiendomsskatt på fritidsboliger. Særlig hvis myndighetene suspenderer eiendomsretten til dem. Det bør være innlysende. Hvis kommunen er bekymret for økonomien bør de redusere de ansattes lønnsbetingelser til permitteringsvilkår som er 2/3 lønn, begrenset oppad til 6G. Skal vi ha nasjonal dugnad må alle stille opp.

Utsetter innbetaling av eiendomsskatt

Økonomisjef Solveig R. Endrestøl i Hol kommune opplyser nå at at kommunen vil utsette innbetaling av eiendomsskatt, på spørsmål fra Resett.

– Trysil avventer med eiendomsskatt for fritidsboliger, har Hol kommune vurdert en slik løsning?

– Faktura for termin 1/2020 kommunale avgifter ble sendt ut fra Hol kommune den 25. februar og forfaller per 1. april. Det vil ikke bli purret på regningene før 1. juni, dette for at de som er i en vanskelig situasjon og har betalingsproblemer får litt mer tid på seg.

annonse

Begrenset kapasitet

På spørsmål fra Resett om kommunen bidrar i den «nasjonale dugnaden», og om kommunen vil vurdere å permittere ansatte, svarer Endrestøl at ansatte i kommunen må være forberedt på å brukes der det er behov.

– Ingen kommuneansatte er permitterte, sier økonomisjefen.

Hun forteller videre at de som kan har hjemmekontor, og at lærere underviser via videokonferanser. Hun avviser at noen ansatte i kommunen er overflødige.

– Vi har en situasjon med 9 smittede i kommunen, der blant annet et aldershjem er isolert for alle beboerne. Det er innført strenge smittevernregler i kommunen. Ansatte i kommunen må samtidig være forberedt på å bli brukt på områder der behovene er størst, sier Endrestøl, og henviser til lokalavisen.

Hun slår fast at det er «begrenset kapasitet til flere henvendelser».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon