Justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

KS støtter loven som gir utvidede fullmakter til regjeringen under koronakrisen, men er også betenkt over tiltaket og krever nærmere begrensninger.

Det fremkommer i et brev fra kommunenes interesseorganisasjon til Stortinget.

– På bakgrunn av den helt ekstraordinære situasjonen støtter KS at det gis en fullmaktslov som gir regjeringen utvidede fullmakter i en begrenset periode. Det er imidlertid grunnleggende betenkelig å overføre enhver lovgivende myndighet fra et folkevalgt Storting, heter det.

annonse

– KS mener videre at det er behov for å gi nærmere begrensninger i fullmakten, slik at terskelen for å bruke lovens fullmakts-hjemmel blir høyere, og det fremgår klarere hvilke vurderinger og avveininger regjeringen må gjøre ved bruk av loven, skriver KS.

Loven er nå til behandling i Stortingets særskilte koronakomité, og den skal behandles i Stortinget lørdag. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er saksordfører. Lovforslaget er nå sendt ut til juridiske ekspertmiljøer for en vurdering.

KS understreker i sitt innspill at det ikke er mulig å vurdere alle implikasjonene av fullmaktsloven allerede nå.

– Stortinget bør også gi signaler om at erfaringer med bruken av loven eller vesentlig ny informasjon kan medføre behov også for å vurdere endringer i loven innenfor virkeperioden på seks måneder, skriver KS.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon