Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Da utbruddet av coronaviruset var et faktum stengte Kina ned hele byer og handelen stoppet opp. Nå åpner stadig flere butikker dørene, og handelen er i gang igjen for mange.

Selskap som Apple, og de svenske selskapene H&M og IKEA var tidlig ute med å stenge ned virksomheten, da virusutbruddet var et faktum i Wuhan.

Varehus og fabrikker i hundrevis stengte, og tusener av ansatte ble sendt hjem og mange satt i streng karantene.

annonse

Nå ser situasjonen imidlertid ut til å gå i positiv retning, melder det svenske nyhetsbyrået TT – som har sjekket hvordan store svenske handelsaktører håndterer dagliglivet i Kina.

Les også: Ingen nye lokale smittetilfeller, stadig flere fra utlandet i Kina

Åpnet fabrikker og butikker

annonse

Svenske selskaper ble rammet hardt, da utbruddet kom i Wuhan, der der er mange svenskeide fabrikker. Flere titusener ansatte ble rammet.

– Vårt  joint venture-selskap i Kina er tilbake i normal gjenge, sier Volvo-gruppens presseansvarlige Claes Eliasson til nyhetsbyrået TT.

Ericsson sier at deres ansatte i Kina de siste dagene har begynt å gå tilbake til kontorene.

– Ting går i riktig retning i Kina igjen, og det er veldig positivt, både når det gjelder sykdommen og forsyningskjedene. Og selvfølgelig er det håpefullt, sier Eliasson.

Atlas Copcos presseansvarlige Sara Liljedal sier produksjonen er i gang, men ikke i full fart.

Klesgiganten H&M holder nå 503 av 516 butikker åpne.

annonse

– Vi ser at etter hvert som situasjonen i Kina har forbedret seg, har salget i landet gradvis begynt å komme seg, sa pressetalsperson for H & M Ia Elf til TT.

Les også: Spania ber om hjelp fra Kina

Frykter spredning ved reiser

Med mange tusen mennesker tilbake i jobb igjen merkes også at trengselen i kollektivtrafikken  er økende, og dermed også smittefaren.

De fleste store selskaper har vært i stand til å gjenoppta driften med ansatte tilbake på jobben, men IMF advarer om at spredningen av infeksjon kan ta seg opp igjen på grunn av økt reisevirksomhet, melder TT.

IMF ser også en risiko for en brems på utviklingen i Kina i og med at andre land er slått ut av coronaviruset, og den alvorlige turbulensen i finansmarkedet forårsaker både at forbrukere og bedrifter kutter ned på forbruk og investeringer.

Ifølge myndighetene har spredningen av innenlandsk infeksjon i Kina helt stoppet i to dager, mens smittede mennesker fra andre land fortsatt kommer inn i landet, melder TT.

På fastlands-Kina er nesten 81 000 mennesker så langt bekreftet som smittet. Antall dødsfall er oppgitt av kinesiske myndigheter til 3 248.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon