Shurika Hansen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

Mange bekymrer seg for de store økonomiske utfordringene som venter oss under og etter epidemien, og det med gode grunner.

Store og små selskaper står nå i fare for å gå konkurs. Regjeringen har sagt at de er villige til å gjøre en innsats for å redde norske arbeidsplasser og selskaper. Klesgiganter som H&M stenger fra onsdag 18. mars alle sine butikker i Tyskland og USA. En rekke andre land følger trenden om å stenge butikker, inkludert Sveits, Kypros og Peru.

Arrangementer blir avlyst, restauranter og utesteder blir stengt. Noe som selvsagt vil gå kraftig utover restaurant- og kulturlivet. Dette vil få dramatiske økonomiske konsekvenser.

annonse

Men det er ikke bare økonomien som vil lide. Stengte barnehager og skoler, bekymringer for økonomien, permitteringer, små muligheter for å komme seg ut i aktiviteter og stengte fritidsparker vil føre til konflikter i de fleste hjem. Pressede og usikre situasjoner kan skape store ødeleggelser for familier som lever under samme tak.

Karantenetiden for mange være vendepunktet der de enten blir eller går. Mange er permittert og rutiner vil derfor forsvinne. Mange vil også ty til alkohol for å dempe bekymringer og kjedsomhet. Dermed vil det være «lettere» å krige mot hverandre, når hverdagen virker kaotisk og ute av kontroll.

Les også: Hva skal barnefamilien finne på mens corona herjer?

annonse

Så, hvem er mest utsatt for samlivsbrudd under karantenetiden?

Det tror jeg kan være hvem som helst, men småbarnsfamilier med skeiv fordeling av ansvar og/eller store økonomiske bekymringer vil jeg tro er mest sårbare. I familier med mine, dine og våre, kan utfordringene være betydelig større når alle skal kjempe om den lille plassen.

Psykolog og samlivsekspert Sissel Gran deler kjærligheten i tre porter:

Den første er forelskelsesfasen. Her ser vi etter likheter og idealiserer hverandre. Små og store skavanker blir lettere ignorert og vi satser for fullt på den andre. Jeg har tidligere skrevet om at forelskelse er like ille som heroinavhengighet. To sterke og mektige følelser av å ville ha mer.

Port to er i følge Gran polariseringsfasen. I denne fasen våkner vi opp fra den berusende forelskelsen og legger lettere merke til den andres feil. Her blir vi også introdusert for de første kranglene, og blir lettere mottagelige for å se ulikhetene.

Mange par kommer kanskje ikke til den tredje porten som Gran kaller den tredje fasen. Her har vi rukket å bli kjent med den andres dårlige sider og akseptert hverandre.
Mange par vil ukene og månedene fremover glemme fase en, to og tre. De vil være mer opptatt med å holde hodet over vannet, der oppgavene hoper seg opp og hverdagen blir helt lik dag inn og dag ut. Nå som regjeringen gir økonomiske krisepakker til bedrifter i fare, håper jeg at de også vil være villige til å gi krisepakker til familier i fare.

annonse

Barneombud Inga Bejer Engh gikk nylig ut og ytret sin bekymring for barn som tidligere har brukt skolen som fristed fra roping, slag og kjeft. Disse står nå uten tilbud og vil mest sannsynlig få varige skader dersom de ikke får hjelp.

Alle landets familievernkontor er stengt for å hindre virusspredning. Barneombudet påpeker også noe essensielt i disse karantene-tider. Nemlig at bekymringer knyttet til stenging av skoler og fritidsaktiviteter lager en stemning som barna plukker opp og tolker som utrygt. Utryggheten er det som gjør barna mest usikre, og den kommer tydelig frem når foreldrene ikke er bevisste på sin situasjon og hvordan de snakker foran barna.

Vil vi se en økning av skilsmisser tiden fremover?

Ja, jeg spår at vi vil se en merkbar økning i samlivsbrudd. Når menn ikke lenger kan gå ut med gutta og ta seg en øl, eller kvinner ikke kan på kjøpesenteret eller kafe og møte venninner, vil vi se at den pressede situasjonen fører til økt konflikt i de fleste hjem. Sommeren er som regel tiden da skilsmissestatistikken når toppen, etter at barn og foreldre har fått «nok» av hverandre. 

Coronaepidemien vil med andre ord trolig føre til mange samlivsbrudd, etterfulgt av mange familier i ruiner. Men det trenger absolutt ikke være tilfelle. I slike tider trenger vi mer forståelse, generøsitet og respekt for hverandre. Et godt og stabilt forhold ryker nok ikke som resultat av mange uker sammen, men det kan definitivt lage bølger av problemer dersom vi ikke er tolerante og generøse med hverandre tiden fremover.

Ikke glem den gode samtalen og det gode med den andre, folkens. Vanskelige tider avslører dårlige karakterer.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon