Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Leder Kathrine Kleveland i Nei til EU stiller spørsmål ved matberedskap og selvforsyning i Norge.

Hun gjør dette i en kronikk i ABC Nyheter, hvor hun stiller seg svært kritisk til importen av landbruksvarer fra EU.

– Store jordbruksarealer er lagt brakk eller omdisponert til andre formål. Norge importerer omkring 60 prosent av maten vi spiser og omtrent 70 prosent av denne maten kommer fra EU, skriver hun.

annonse

Les også: Nei til EU gir seg ikke

Kleveland viser til dagens situasjon som det nærmeste vi kommer krigserfaringene under den tyske okkupasjonen 1940–1945.

– En av lærdommene det frigjorte Norge tok med seg etter 1945, var å bygge opp sivil beredskap og solide lagre med korn, fôr og livsnødvendigheter. En annen lærdom var at det vesle dyrkbare arealet som fins i dette landet, må utnyttes til å produsere mat, skriver Nei til EU-lederen.

annonse

Hun viser så til Regjeringens skriv, NOU 2006:6, hvor det heter:

«Å opprettholde nasjonal produksjon og nasjonalt produksjonsgrunnlag er det viktigste beredskapstiltaket for norsk matsikkerhet.»

Kleveland mener dette bare delvis er fulgt opp, og avslutter sin artikkel med å vise til ubalansen i landbrukspolitikken mellom import og eksport til EU, enda Norge ikke er medlem.

– De som har snakket om sjølforsyning, sikring av kornlagre, mest mulig bruk av eget fôr som gras og aktiv bearbeiding av fisken i kystsamfunnene, har gjerne blitt latterliggjort som gammeldagse eller bakstreverske.

– Beredskap handler om å være forberedt på det vi ikke ønsker skal skje, klimakrise, dårlige avlinger, naturkatastrofer – eller coronavirus. Et internasjonalt marked med ubegrenset tilgang på mat er en utopi. Vi må være beredt på hjemmebane! avslutter hun.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon