Erna Solberg. Foto: NTB
annonse
annonse

I et intervju med VG sier Erna Solberg nå at regjeringen trodde de hadde «mye mer tid» enn de fikk. Til tross for at Kina hadde stengt ned landet i ukevis, gikk det altså ikke opp for norske myndigheter før «helgen 6., 7. og 8. mars».

Dette er utilgivelig sent. Anerkjente eksperter internasjonalt hadde advart i mange uker allerede.

Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som er fagmyndighet, og de ga åpenbart ikke riktige råd til regjeringen i krisen første fase. Den 25. februar skrev de følgende:

annonse

«Noen få importerte og uoppdagede tilfeller vil kunne være nok til å starte en epidemi i Norge, men antallet nye tilfeller forventes å ligge på under 100 de første seks ukene.»

Deres anslag om hundre smittede til påske, må være for dem en pinlighet nå.

Mediene

annonse

Men du kan ikke bare stole på ett fagmiljø, og det holder ikke å dekke seg bak et inkompetent FHI. For andre estimater var tilgjengelig i internasjonal litteratur. Men fikk ikke regjeringen tilgang til dette?

Erna Solberg og hennes team fulgte sikkert bare med på norske hovedstrømsmedier, som tonet ned krisen og lot ulike eksperter uttale med hvor stor ro vi utenfor Kina burde ta situasjonen.

Det er mange andre enn Erna Solberg, regjeringen og Folkehelseinstituttet som bør skamme seg her.

Det er et paradoks at mediene nå roper om hvor nødvendige de er i disse coronatider og at de trenger krisepakker. Til tross for seks milliarder til NRK hvert år og nesten fire hundre millioner kroner i direkte pressestøtte, så klarte ikke mediene å legge nok fokus på en så viktig sak til at norske politikere våknet i tide. Det var sport, kjendiseri, sex og samliv som fylte sidene til Norges største avis, VG, og de andre helt frem til slutten av februar.

Det var Resett, som paradoksalt nok den 11. februar også ble nektet opptak i Norsk Redaktørforening, som dager før dette igjen som eneste medium av noen størrelse begynte å advare om hvor alvorlig krisen kom til å bli.

Les også: Krisetider: De andre mediene bør gjøre som Resett og Document

Vi forventer ingen erkjennelse om dette paradokset i de andre mediene. De er mest opptatt av å kritisere norske myndigheter. Og det er da også på sin plass. Men den tragiske forsinkelsen i erkjennelsen som Erna Solberg nå gjør, har sin årsak i bredere karakteristika ved det norske samfunnet.

For ved siden av medienes flokkmentalitet, var det også manglende årvåkenhet og beredskapstenkning som rammet oss. Vi har nok hatt det for lett i Norge de siste årene, og bygget opp et samfunn som har fritatt hver enkelt av oss ansvar til at vi kunne identifisere en fare utenom det normale erfaringsfeltet. Det folk så fra Wuhan i Kina med overfylte sykehus og folktomme gater var så fjernt at vi aldri trodde det kunne komme til oss.

annonse

Men det gjorde det altså. Den 23. januar stengte Hubei-provinsen ned. Imens fortsatte nordmenn å reise rundt i verden på oppfordring fra norske myndigheter om å leve som før. Smitten tok de med seg hjem fra Italia og Østerrike.

Det tok seks uker før regjeringen Solberg forsto at heller ikke Norge var immun.

Du får begynne å lese Resett, kjære statsminister.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon