Chuck Schumer i Washington, DC, 20. mars 2019. Foto: Saul Loeb / AFP.
annonse
annonse

Senator Chuck Schumer vurderer en etterforskning av flere senatorer som dumpet store mengder aksjer før coronavirus-pandemien begynte å dominere nyhetsbildet i USA.

Fox News melder at Schumer, som er lederen for demokratenes gruppe i senatet, ønsker å iverksette en etikketterforskning av senatorene Richard Burr (R), Dianne Feinstein (D), James Inhofe (R) og Kelly Loeffler (R).

Individene mistenkes for å ha brukt konfidensiell informasjon som de har hatt tilgang til i deres kapasitet som senatorer, for å selge unna store mengder aksjer før coronavirus-krisen for alvor begynte å ryste Wall Street.

annonse

– Svaret er med ett ord ja. En etterforskning burde finne sted og vil finne sted. Enten er det en konflikt, eller det som ser ut som konflikt, sa Schumer under et intervju på MSNBC på lørdag.

– Jeg eier ingen aksjer. Jeg synes det er en veldig dårlig idé at senatorer eier aksjer, la han til.

Les også: Israelske forskere: – Om noen uker vil vi ha vaksine mot coronaviruset

annonse

I særposisjon

Schumer mener at lovgivere som eier aksjer kan «dra nytte av noe som ingen andre kan», som igjen reduserer offentlig tillit til myndighetene.

– Dette handler om at det amerikanske folket får enda mindre tillitt til myndighetene, og i en tid som denne, trenger det amerikanske folket å ha tillitt, sa han.

Richard Burr

Burr, senator for Nord-Carolina og lederen for Senatets etterretningskomité, dumpet aksjer verdt mellom 628.000 and 1.720.000 dollar i 30 forskjellige transaksjoner 13. februar. Burr nekter derimot for å ha gjort noe galt:

– Jeg brukte kun offentlige nyhetsreportasjer til å veilede min beslutning om å selge aksjer 13. februar. Jeg fulgte spesifikt CNBCs daglige helse- og vitenskapsrapporter fra kanalens Asia-byråer i den perioden, påstod han.

– Jeg forstår derimot konklusjonen som mange kan komme til i etterkant. Jeg snakket med lederen i senatets etikkomité og spurte om å ta en grundig og gjennomsiktig gjennomgang av hendelsesforløpet, la han til.

Dianne Feinstein

annonse

Feinstein, senator for California og demokratenes øverste representant i Senatets justiskomité, solgte unna aksjer for mellom 1,5 og 6 millioner dollar sammen med mannen sin mellom 31. januar og 18. februar.

En talsperson for Finstein, Tom Mentzer, nekter for at senatoren gjorde noe galt, og påstod at «hun ikke hadde noe å gjøre med mannen hennes finansielle beslutninger.»

Kelly Loefller

Senator Loefller fra Georgia, og mannen hennes, Jeffrey Sprecher, styreleder på New York Stock Exchange, begynte å selge unna aksjer for store summer fra 24. januar. Dette er samme dag som hun deltok på en orientering om covid-19-situasjonen på president Trumps Coronavirus Task Force.

Les også: Italiensk lege: Coronaviruset er verre enn en bombe

Mellom den dagen og 14. februar solgte de unna aksjer for mellom 1,2 og 3,1 millioner dollar. I tillegg til aksjesalget, kjøpte de også aksjer i en produsent av en programvare som hjelper folk til å jobbe hjemmefra, rett før millioner av amerikanere ble tvunget til å forlate kontorene sine på grunn av covid-19-utbruddet.

Loeffler nekter for å ha gjort noe galt og kaller beskyldningene for grunnløse.

James Inhofe

Senator Inhofe fra Oklahoma solgte unna aksjer for 400.000 dollar 27. januar, i firmaer som PayPal, Apple og eiendomsfirmaet Brookfield Asset Management.

Inhofe nekter også for å ha gjort noe galt, og sier at han ikke var til stede på Trumps Coronavirus Task Force’ møte 24. januar, og at han ikke blander seg inn i investeringer.

Les også: Italia: 99 prosent av de som har dødd av coronaviruset har hatt en annen sykdom

annonse

– Anklagene er helt grunnløse og 100 prosent falske. Jeg var ikke på orienteringen 24. januar og er heller ikke involvert i investeringsbeslutningene mine. Min trofaste rådgiver tar seg av dem og jeg blir ikke konsultert om noen transaksjoner, sa han.

Lov mot innsidehandel

Hvis beskyldingene mot senatorene viser seg å være sanne, vil de har brutt loven kjent som Stop Trading on Congressional Knowlegde Act.

Loven gjør det ulovlig for medlemmer av den amerikanske kongressen eller senatet å handle på informasjon som de får i sin kapasitet som offentlige tjenestepersoner for å berike seg selv.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon