Statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Tiltakene for å stoppe spredningen av koronaviruset blir forlenget til 13. april. Samtidig ber regjeringen folk holde større avstand, både inne og ute.

Det betyr at skolene og barnehagene blir stengt til over påske. Det samme gjelder de andre smitteverntiltakene som ble innført 12. mars.

– Tiltakene ser ut til å bremse smitten, men vi trenger mer tid for å se hvilken effekt de har. Regjeringen har fastsatt en strategi for å begrense smittespredningen som innebærer at hver enkelt som er smittet maksimalt skal smitte én annen person. Da vil helsevesenet ha kapasitet til å hjelpe alle som trenger det, sier statsminister Erna Solberg (H).

annonse

Hun advarer mot å myke opp for tidlig og viser til at det skal lite til før epidemien blusser opp igjen.

Ber folk holde avstand

Samtidig skjerpes tiltakene for å begrense den fysiske kontakten mellom folk.

I det offentlige rom bør man holde minst én meters avstand til andre, sa helseminister Bent Høie (H) da han presenterte de nye tiltakene på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

annonse

Når man er utendørs, bør man heller ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe. Dette gjelder ikke folk som er i familie eller bor sammen.

Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre. Heller ikke dette gjelder de som er i familie eller bor sammen.

Følger opp anbefaling

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier nordmenn må forberede seg på hele 2020 blir annerledes.

Hans mål er nå å «slå ned» koronaepidemien i Norge. Helsedirektoratet har derfor anbefalt regjeringen å fortsette med de drastiske smitteverntiltakene, som statsministeren har kalt de mest inngripende i fredstid i Norge.

– I dag er målet vårt å slå ned koronaepidemien så langt vi kan, sa Guldvog på en pressebrifing tidligere tirsdag.

Det overordnede målet er at hver person som får koronaviruset i Norge, i gjennomsnitt smitter færre enn én ny person. Da vil smitten over tid gå tilbake.

annonse

– Det er et krevende mål å oppnå, men vi kan ikke gi det opp i dag, sa Guldvog.

Oppdaterte scenarioer

Bakteppet er oppdaterte scenarioer fra Folkehelseinstituttet som viser at antall smittede kan øke svært raskt hvis Norge lemper på tiltakene nå.

– De neste ukene blir utfordrende for alle, men hvis vi lykkes, vil vi kunne lette på tiltakene om noen uker og sakte, men sikkert vende tilbake til normalen, sa Guldvog.

Hans håp er at de første justeringene kan komme etter påske.

Solberg håper en positiv trend vil skape støtte for koronatiltakene

Veksten i antall koronasmittede har stabilisert seg. Statsminister Erna Solberg håper dette betyr at folk støtter opp om regjeringens koronatiltak.

Under tirsdagens pressekonferanse kunngjorde regjeringen at koronatiltak som stenging av skoler, krav om karantene, og sosial avstand skal forlenges fram til 13. april. I tillegg blir kravene om sosial avstand strammet inn, slik at det ikke lenger er lov å samles mer enn fem personer utendørs.

Samtidig har antallet koronasmittede nå stabilisert seg, på omkring 200 nye bekreftede tilfeller per dag. Statsminister Erna Solberg håper det fører til støtte for regjeringens tiltak.

– Jeg hadde jo håpet at det ville gi dem glede og støtte over at tiltakene virker, og at vi derfor må fortsette. Det skal ikke mye til før sykdommen bruser opp igjen.

Hun minner om at en ny topp vil føre til at de samme problemene oppstår på nytt.

– Det er en utfordring vi må huske: oppmykning må ikke skje sånn at vi får en ny topp med en gang og alt arbeidet vårt er bortkastet.

Regjeringen: Folk bør holde minst to meters avstand innendørs

annonse

Regjeringen ber folk holde minst to meters avstand innendørs og ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe utendørs.

I det offentlige rom bør man holde minst én meters avstand til andre, sa helseminister Bent Høie (H) da han presenterte de nye tiltakene tirsdag ettermiddag.

Når man er utendørs, bør man heller ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe. Dette gjelder ikke folk som er i familie eller bor sammen.

Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre. Heller ikke dette gjelder de som er i familie eller bor sammen.

Helsetjenesten vil forberede flere sykepleiere på å jobbe med intensivpasienter

For å sikre behandling og hjelp til både syke koronasmittede og pasienter med annen alvorlig sykdom iverksetter helsetjenestene nå flere tiltak.

– Vi forbereder helsetjenesten på en situasjon der vi ikke lykkes med å stoppe smittespredningen i så stor grad som vi ønsker, sier helseminister Bent Høie. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Sykehusene jobber med å redusere planlagte behandlinger og operasjoner og dreier kapasiteten over mot pasienter som trenger intensivbehandling og respiratorer, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

I tillegg skal blant annet sykepleiere som til daglig jobber i andre avdelinger, få økt kompetanse slik at de kan jobbe med intensivpasienter og respiratorbehandling.

– Vi står fast på tiltakene som har som mål at helsetjenesten ikke skal bli for hardt presset. Samtidig forbereder vi helsetjenesten på en situasjon der vi ikke lykkes med å stoppe smittespredningen i så stor grad som vi ønsker, sier Høie.

Ingen hyttepåske i 2020

Forbudet mot å reise på hytta, blir videreført. Dermed blir det ingen hyttepåske i år.

«Forbudet mot opphold på hytter/fritidseiendommer opprettholdes.”, er blant de mange reglene som videreføres til etter påske.

– Skaff dere noen gode spill, lat som dere er på hytta, men bli hjemme, formaner statsminister Erna Solberg.

Regjeringen: Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem sammen i gruppe

Helsedirektoratet ber om at drastiske tiltak videreføres

Helsedirektoratet vil slå ned koronaepidemien i Norge og ber om at alle de drastiske smitteverntiltakene fortsetter, inkludert stenging av skoler og barnehager.

Helsedirektoratet endrer strategi: Vil «slå ned» koronaepidemien i Norge

– I dag er målet vårt å slå ned koronaepidemien så langt vi kan, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressebrifing tirsdag.

Han har nå anbefalt regjeringen å videreføre alle smitteverntiltak som er innført, og som statsminister Erna Solberg (H) har kalt de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid.

Det overordnede målet er at hver person som får koronaviruset i Norge, i gjennomsnitt smitter færre enn én ny person. Da vil smitten over tid gå tilbake.

– Det er et krevende mål å oppnå, men vi kan ikke gi det opp i dag, sa Guldvog.

Anbefaler videreføring

I utgangspunktet vil regjeringens smitteverntiltak utløpe torsdag. Helsedirektoratet anbefaler nå at de videreføres.

Det betyr:

* Fortsatt stenging av skoler og barnehager. Her åpner Helsedirektoratet for enkelte justeringer, spesielt opp mot sårbare barn.

* Fortsatt stenging av virksomheter som ikke kan følge myndighetenes pålegg om smittevern. Det omfatter blant annet fysioterapeuter, kiropraktorer, optikere, fotterapeuter, logopeder og psykologer.

* Fortsatt stenging av arrangementer, treningssentre, svømmehaller, frisører, hudpleie og lignende.

* Helsepersonell som jobber med pasientbehandling, forbys fortsatt å reise til utlandet.

* Personer som ankommer Norge, skal oppholde seg i karantene i 14 dager.

* Personer som har hatt nærkontakt med smittede, skal være i karantene i 14 dager.

* Personer som er mistenkt smittet eller bekreftet smittet, skal oppholde seg i isolasjon.

* Alle helseinstitusjoner skal gjennomføre adgangskontroll og alminnelig besøksstans.

Oppdaterte scenarioer

Bakteppet er oppdaterte scenarioer fra Folkehelseinstituttet som viser at antall smittede kan øke svært raskt hvis Norge lemper på tiltakene nå.

FHI-scenario: Uten tiltak kan opptil 223.750 bli smittet innen 13. april

Med få eller ingen effektive tiltak kan det bli snakk om opptil 223.750 smittede innen 13. april, ifølge FHI-scenarioene.

I en slik situasjon kan opp mot 4.260 personer trenge innleggelse på sykehus, med 580 som trenger intensivbehandling.

– De neste ukene blir utfordrende for alle, men hvis vi lykkes, vil vi kunne lette på tiltakene om noen uker og sakte, men sikkert vende tilbake til normalen, sa Guldvog.

Hans håp er at de første justeringene kan komme etter påske.

Fakta om tiltak som videreføres til og med 13. april

Dette er noen av tiltakene som myndighetene har bestemt at skal videreføres til og med 13. april 2020.

* De strenge hygienetiltakene fortsetter. Folk må holde fysisk avstand til hverandre, ha god håndhygiene og hoste i papir eller albuekroken.

* Ute i det offentlige rom, bør folk ha minst en meters avstand til andre mennesker. Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe – med unntak av dem som er i familie eller i samme husstand. Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre, men det gjelder ikke de som er i familie eller i samme husstand.

* Alle landets barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter og andre utdanningsinstitusjoner holder stengt.

* Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, fortsetter å få et tilbud i sin barnehage og skole.

* Reglene om karantene og isolasjon etter kontakt med smittede videreføres. Dersom du har vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus, skal du være i karantene i 14 dager. Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i karantene i 14 dager fra den dagen du kom hjem. Dersom du har fått påvist eller testes for koronavirus, må du isoleres. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut. Dersom testen er negativ, skal du fullføre karanteneperioden.

* Reglene for karantene ved innreise til Norge fra utlandet videreføres med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.

* Reglene om bortvisning av utenlandske statsborgere som ikke bor eller jobber i Norge, ved grensen, videreføres, med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.

* Grensekontrollen på indre Schengen-grenser forlenges.

* Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser, foreløpig ut april 2020.

* Kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs er forbudt.

* Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand, holdes stengt.

* Servering av mat skal ikke skje som buffé. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.

* Treningssentre, svømmehaller, badeland og lignende holder stengt.

* Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende holder stengt.

* Forbudet mot opphold på hytter og fritidseiendommer opprettholdes.

* Alle landets trafikkstasjoner holder stengt.

* Kollektivtransporttilbudet opprettholdes.

Kilde: Regjeringen.no

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon