Christian Tybring-Gjedde. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

All erfaring viser at militær intervensjon på fjerne kontinenter fører til flere flyktninger og mindre fred. Det slås fast av Frps Christian Tybring-Gjedde.

Frankrike og Mali spurte Norge og andre europeiske land før jul om de ville bidra med spesialsoldater til en ny og flernasjonal styrke som skal trene opp lokale soldater i Mali. Tsjekkia og Estland har svart ja, mens Norge, Sverige og Finland er blant landene som ennå ikke har svart. Mali og den såkalte Sahel-regionen er et av det mest konfliktfylte områdene i verden.

I januar ble det gjort ettertrykkelig klart fra Fremskrittspartiets hold at man ikke ønsker å sende spesialsoldater til Mali. Saken er imidlertid ennå ikke avgjort, og det er ennå uvisst hvilken vei regjeringen vil gå.

annonse

Les også: Frp støtter ikke Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd: – Jeg tror ikke folk flest ser opp til FN

Samlet parti

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp), som også sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, forteller at partiet har samlet seg om å være imot militær intervensjon i Mali, etter at man gikk ut av regjering.

– Jeg har vært imot dette hele veien, og vært veldig verbal og tydelig på det, og jeg har også hatt partiet i ryggen. Nå som vi er ute av regjering er vi samlet om dette. De som satt i regjeringen måtte imidlertid forholde seg til regjeringsprosjektet, avklarer Tybring-Gjedde overfor Resett.

Dårlige erfaringer

– Hvorfor er det viktig at Norge ikke blander seg inn i Mali?

– Det skyldes for det første at vi ikke har tro på at problemene i Sahel-regionen vil løses av flere soldater. For det andre utsetter man norske soldater for risiko. For det tredje har vi dårlige erfaringer med å sende soldater til Midtøsten og Afrika. Å sende NATO-tropper inn i slike konflikter har ikke ført til mindre terror, færre flyktninger eller mer fred.

Utenfor NATO-territorium

Det aktuelle prosjektet vil foregå under fransk kommando, da Mali er en tidligere fransk koloni.

annonse

– Det vil også være en helt ny erfaring for oss, vi har aldri operert på den måten før. Det vil ha noe å si for logistikk og kommunikasjon, sier Tybring-Gjedde.

– Vi mener at nå må vi fokusere på vårt eget forsvar, og bruke troppene der vi trenger dem, som i nordområdene. Så skal vi gjøre annet som er NATO-relatert, men ikke oppgaver som ligger utenfor NATOs territorium.

Kritikk

Frp får imidlertid en del kritikk for sin motvilje mot å sende spesialstyrker til Mali. For eksempel skriver Tove Gravdal i Agenda Magasin at det å sende norske spesialsoldater er å hjelpe mulige migranter «der de er», og at det derfor er rart at Frp sier nei til den franske forespørselen.

– Det er å sette hele problemstillingen på hodet. All erfaring viser at militære innsatser i Midtøsten og Afrika har ført til flere flyktninger. Det er en veldig hul argumentasjon som man gjør i håp om at det er riktig, men man ser at det motsatte er tilfelle, svarer Christian Tybring-Gjedde, på spørsmål om denne kritikken.

– Man ser det i ulike konflikter i Midtøsten og Afrika, at innblanding har ført til et enormt antall flyktninger, så dette er et beviselig galt argument. 

Les også: Tybring-Gjedde sjokkert over Solbergs Etiopia-tur: – En skandale!

Fokus på Norge

Frp-politikeren vil ha fokus på Norge fremover.

– Nå må vi fokusere på vårt eget land. Vi løser ingen konflikter ved å sende 120 soldater til Mali. 

Tybring-Gjedde sier til slutt at han ikke tror at regjeringen vil gå inn for å sende soldater ned, fordi Frp går imot. Dette tror han vil bli ubehagelig for regjeringen, som i så fall må ta mer av skylden alene, dersom prosjektet skulle gå dårlig. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon