Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
annonse
annonse

Størstedelen av økningen på 40 millioner kroner i årets produksjonstilskudd går til små lokale aviser. Hvordan økningen skal fordeles er nå avklart, og denne potten betales ut neste uke når Medietilsynet fremskynder enda et forskudd på årets støttetildeling.

Samme dag som Mediabedriftenes Landsforening (MBL) etterlyser en statlig krisepakke på 1 milliard kroner for å overleve koronakrisen, melder Mediatilsynet i de vil fremskynde utbetaling av pressestøtte.

– Medietilsynet har stor forståelse for den krevende situasjonen mange medievirksomheter nå står i. Derfor framskynder vi også tredje forskuddsutbetaling for produksjonstilskuddet. Denne utbetalingen kommer vanligvis i juli, men skjer nå allerede kommende uke, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding onsdag.

annonse

Totalt skal det fordeles 358 millioner kroner i produksjonstilskuddet i år. I denne summen ligger en økning fra i fjor på 40 millioner kroner. Hele denne økningen betales ut allerede neste uke.

I pressestøtten ligger foruten produksjonstilskuddet også momsfritak. Totalt er pressestøtten indirekte og direkte på rundt 2 milliarder kroner i år.

Les også: Mediebransjen ber om 1 milliard kroner i krisehjelp

Medietilsynet fremskynder utbetaling av støtte med fire måneder

Av økningen på 40 millioner kroner, er det bestemt at 30 millioner kroner skal gå til de minste lokalmediene. De siste ti millionene blir fordelt på alle aktørene som kvalifiserer for produksjonstilskudd i år.

– Størstedelen av økningen i årets støttemidler går til små lokale aviser, og dermed får mange av dem som nå sliter en større utbetaling, sier Velsand i pressemeldingen.

Mediene som får produksjonstilskudd og tilskudd til samiske aviser får fire utbetalinger i året. Andre utbetaling, som vanligvis kommer i april, ble fordelt i forrige uke. Allerede to uker senere kommer altså den tredje utbetalingen, som opprinnelig skulle komme først i juli.

Les også: Amedias lokalaviser mottar pressestøtte, men deler ut millioner

Mediene dekker et viktig informasjonsbehov

annonse

I en krisesituasjon er befolkningens informasjonsbehov voldsomt. Samtidig spres falske nyheter lett, særlig i sosiale medier.

– Heldigvis viser undersøkelser fra Medietilsynet at befolkningens tillit til de redaktørstyrte mediene er høy. I en krise som den vi nå står i, er vi helt avhengig av medier vi kan stole på.

– Derfor er det nå ekstra viktig at vi tar vare på de mediene vi har, slik at de kan fortsette sitt samfunnsoppdrag. Vi vet at mange medievirksomheter nå har det tøft økonomisk, og vi håper utbetalingen som kommer neste uke i alle fall hjelper litt på vei, sier Velsand.

Les også: Nyhetene fra NRK1 og TV 2 har høyest tillit under Korona-utbruddet

Bad om krisehjelp

Mediene trenger en krisepakke på 1 milliard kroner for å overleve koronakrisen, mener Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

De har bedt kulturministeren om tiltakspakken.

NTB skriver onsdag at 600 millioner kroner av krisepakken skal gå til å dekke bortfallet av annonseinntekter.

100 millioner kroner til ekstra mediestøtte som favner bredere enn dagens produksjonstilskudd, og 300 millioner kroner i midlertidig fritak for arbeidsgiveravgiften de neste fire månedene, mener MBL.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon