Nordmenn i utlandet ber sentralbanksjef Øystein Olsen stabilisere den norske kronen som har kollapset. Foto: NTB scanpix.
annonse
annonse

Norske pensjonister trygler om hjelp fra sentralbanksjefen etter å ha blitt hardt rammet av kronekollapsen.

Det hele startet i forrige uke. Den norske kronen kollapset fullstendig. I en periode kostet den amerikanske dollaren nesten 12 kroner. Euroen kostet over 13 kroner. I skrivende stund koster dollaren 10,99 kroner og euroen 11,86 kroner.

Mange har gitt dagens regjeringen skylden for at kronen er en av verdens minst attraktive valutaer. En av de har vært investor og milliardær Øystein Stray Spetalen.

annonse

Dobbel så dyr

Spetalen mener statsminister Erna Solbergs politikk er skyld i kronekollapsen.

– Nå får vanlige nordmenn se hva Erna Solbergs politikk har ført til. De som skaper industri og eksport har blitt sittende med uforholdsmessig høyt skattetrykk og risiko, mens de som spekulerer i for eksempel eiendom slipper unna. Det er en direkte katastrofal politikk for vanlige nordmenn, sa Spetalen.

Da Solberg ble innsatt som statsminister i 2013 var den norske kronen sterk. Dollaren kostet kun 6 kroner. Nå sju år senere har den blitt dobbel så dyr.

Men det er ikke bare mot dollar og euro kronen sliter. Den danske kronen har blitt 70 prosent dyrere siden 2013.

Penger til mat

E24 har intervjuet pensjonisten John Arne Haugen (74), som flyttet til Danmark i 2013, og kjøpte seg hus sammen med sin kone. Han forteller om fullstendig krise som følge av kroneraset og trygler nå sentralbanksjefen om intervenere i markedet ved kjøp av norske kroner.

Hvis ikke kronen styrker seg risikerer det eldre ekteparet å måtte selge huset.

– Det er kun Øystein Olsen som kan hjelpe oss, ved at Norges Bank går inn og kjøper norske kroner, sier han til E24.

annonse

– Blir ikke kronen styrket, tror jeg vi må vurdere å selge huset, for vi tør ikke ta sjansen på ikke å ha penger til mat. Vi klarer oss nå, men har ikke penger til noe ekstra.

I forrige uke ble det kjent at Norges Bank muligens ville gjøre oppkjøp av norske kroner, slik at den norske valutaen stabiliserte seg.

«På bakgrunn av dette vurderer Norges Bank løpende om det er behov for at Norges Bank skal intervenere i markedet ved kjøp av norske kroner», skrev de i en pressemelding.

Mandag prøvde E24 å få en kommentar fra Norske Bank om de hadde vært ute i markedet og kjøpt norske kroner, men de ønsket hverken bekrefte eller avkrefte dette.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon