Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som Mulla Krekar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Mulla Krekar ble torsdag utlevert til Italia, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Statsråden informerte om utleveringen på en pressekonferanse torsdag.

Hun opplyser at Justis- og beredskapsdepartementet har fått forsikringer fra italienske myndigheter om at Krekar vil bli godt og forsvarlig ivaretatt i forbindelse med koronasituasjonen.

annonse
– Får hjelpen han har krav på

– Han skal få den hjelpen han skal ha og som han har krav på, sa Mæland på pressekonferansen på spørsmål om å sende Krekar til Italia, som er hardt rammet av koronaviruset.

63-årige Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble 12. februar vedtatt utlevert til Italia, der han i fjor ble dømt til tolv års fengsel for å ha planlagt terror. Dommen er anket.

Hva som skjer etter rettssaken i Italia vil ikke Mæland spekulere i.

– Krekar har vært utvist fra Norge i mange år, det er ikke gitt noen forsikringer til Krekar, så hva som skjer da kan jeg ikke spekulere i.

annonse

Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. I 2003 ble han varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet.

Meling: – en skammens dag
Advokat Brynjar Meling raser etter at mulla Krekar er utlevert til Italia. Krekar ble hentet i fengselet torsdag morgen.

– Dette er en skammens dag for alle de som ikke har hindret utlevering av en åpenbart uskyldig mann. En skammens dag for PST, for Riksadvokaten, for Oslo tingrett, for Borgarting lagmannsrett, for Høyesterett, for regjeringen, for Høyre, for Venstre, for KrF, for regjeringen, for opposisjonen, sier Krekars mangeårige advokat til VG.

Han sier Krekar ble hentet i fengselet torsdag morgen og at det ikke ble gitt anledning til å si farvel til familien.

– De har ikke anstendighet til å la ham ta farvel med familien, sier Mulla Krekars advokat Brynjar Meling til VG.

annonse

På spørsmål om Melings påstand om at dette er en skammens dag, blant annet for regjeringen svarer Mæland: – Det er Melings vurdering, den får stå for hans regning. Jeg er selvsagt uenig.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon