Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har sendt et brev til regjeringen vurdere å gå i dialog med bøndene om å øke produksjonen i år som et beredskapsgrep. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Trygve Slagsvold Vedum  reagerer sterkt på at Polen stanser eksport av håndsprit til Norge. 

Han vil nå ta fra Polen de rundt 1,3 milliarder kroner i EØS-midler landet mottar fra Norge hvert år. 

– Nå stopper Polen og polske myndigheter eksport av håndsprit til Norge. Håndsprit er et helt nødvendig del smitteverntiltakene i landet vårt. Det viser for det første hvor sårbart det er at vi ikke har hatt nok tenkning rundt det å ha nasjonal produksjon av en del viktige produkter. Så når dette er over bør vi ha en nasjonal diskusjon om kapasiteten på endel sårbare ting. Nå har aktører som Arcus sagt at de kan produsere håndsprit, sier Vedum til VG.

annonse

NRKomtalte onsdag at om at hundretusener av flasker med håndsprit kan leveres til Norge, men blir stoppet av Polen. Polske myndigheter mener de trenger håndspriten selv. 

– Poenget er at vi gir i overkant av 100 millioner kroner til Polen hver eneste måned. Den største mottakeren av EØS-midler fra Norge er Polen. Begrunnelsen for det er markedstilgang. Når markedstilgangen blir tatt bort, så bør den norske regjeringen si til Polen at da stopper vi de pengene. Og så bruker vi heller de pengene til øke produksjonskapasiteten på Arcus eller andre aktører som kan produsere håndsprit i Norge, sier Vedum til VG.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon