EU-president Charles Michel har de siste ukene hatt flere videosamtaler med EU-landenes ledere. Torsdag blir dette erstatningen for det planlagte toppmøtet i Brussel. Arkivfoto: Stephanie Lecocq / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

EU-toppmøter samler normalt statsledere, rådgivere og en skokk med journalister til intense dager i Brussel. Torsdag koker det hele ned til en videokonferanse.

Koronapandemien har for lengst gjort sitt inntog blant stor og liten i Europa. Smitten har nådd regjeringskorridorer og kongehus, og i «Europas hovedstad» Brussel er det meste stengt.

Det gjelder også EU-rådet, der toppmøtene normalt finner sted. Denne gangen blir det ingen flaggborger og røde løpere. Ingen kommer i limousin for å strene forbi – eller slå av et ord – med pressekorpset.

annonse

Atriet der hundrevis av journalister jobber døgnet rundt under toppmøtene, er stille.

Andre temaer

EU er midt inne i store og tunge oppgaver, men torsdagens videokonferanse handler nesten bare om korona.

I stedet for å jobbe med unionens langsiktige budsjett, kommer lederne til å diskutere krisepakker og hvordan økonomien skal komme på fote igjen etter pandemien.

annonse

– Det vil kreve en strategi for å avvikle restriksjonene, en omfattende gjenreisingsplan og investeringer vi ikke har sett maken til, heter det i et utkast til slutterklæring, som nyhetsbyrået AFP har fått se.

Ellers blir tilgang til medisinsk verneutstyr trolig viktigere enn 5G og kunstig intelligens. Og bare ordene «diskutere forholdet til Kina» signaliserer for mange noe annet enn vanlig i disse dager.

Balkan

En ting som ser ut til å kunne gå etter planen – på et vis – er et vedtak om å starte innmeldingssamtaler med Albania og Nord-Makedonia.

Etter at særlig Frankrike satte foten ned i høst, ble europaministrene enige denne uken. Torsdag er det stats- og regjeringssjefenes tur.

Men selv det kan de ikke vedta formelt når de sitter i videomøte. Telefon- og videokonferanser har status som uformelle møter i EU og er dermed ikke beslutningsdyktige. Som alternativ brukes en «skriftlig prosedyre» i etterkant der dokumenter overføres til Brussel via et sikret IT-system.

Annerledes

De personlige møtene og samtaler på tomannshånd forsvinner også når lederne ikke samles på ett sted. Før og under et toppmøte er det vanlig med gruppemøter, bilaterale møter og uformelle samtaler på siden av det offisielle programmet.

Fortrolige møter som vanligvis holdes i et lukket rom der alle ser nøyaktig hvem som er til stede, kan også bli annerledes. For noen kan det være vanskelig på snakke fritt når man ikke vet hvem som følger med bak kameraet i den andre enden.

For EU-lederne, som for veldig mange i samfunnet ellers, fortsetter jobben selv om de har hjemmekontor. I disse koronatider må både kong Salomo og Jørgen hattemaker jobbe annerledes.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon