Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Finansnæringen skal stå for gjennomføringen av den økonomiske kompensasjonsordningen for bedrifter som er rammet av koronaepidemien.

– Målet er at pengene skal være på konto innen to til tre uker, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge på en pressekonferanse fredag.

Regjeringen foreslo fredag at staten dekker en del av de faste utgiftene for koronarammede bedriftene. NHO, Virke og Finans Norge har sammen med regjeringen den siste uken arbeidet med utformingen av en kompensasjonsordning, opplyser Finans Norge.

annonse

Det er myndighetene som skal vurdere hvilke bedrifter som kvalifiserer til støtte, mens bankene skal gjennomføre den praktiske utbetalingen.

Ordningen går ut på at bedrifter kan søke om kompensasjon gjennom en digital søknad, og løsningen skal være selvbetjent, ifølge Kreutzer.

Målet er at ordningen skal være så enkel som mulig å både benytte seg av og administrere, sa finansminister Jan Tore Sanner under pressekonferansen.

annonse

Kreutzer understreker at det hviler et betydelig ansvar for den enkelte som søker, om å basere seg på riktig informasjon.

– Det legges inn elementer som sikrer grunnlag for kontroll, sier han.

Han er trygg på at de vil få på plass ordningen raskt.

– Vi har ikke gjort dette før, men vi kan bygge på etablerte, velfungerende løsninger, sier han.

Fakta om kompensasjonsordning til koronarammede bedrifter

Regjeringen foreslår en ny kompensasjonsordning rettet mot bedrifter som er rammet av koronaviruset:

annonse

* Staten dekker en andel av de faste kostnadene for bedrifter som har betydelig nedgang i omsetningen som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene.

* Tiltaket vil koste 10–20 milliarder per måned.

* Skal gå til bedrifter med et vesentlig omsetningsfall og skal dekke uunngåelige kostnader som husleie og forsikringer.

* Vil i utgangspunktet gjelde i to måneder. Kan bli forlenget.

* Skal være enkel å benytte og administrere. Det skal ta 2–3 uker fra søknad er sendt til pengene er på konto. Finansnæringen skal stå for den praktiske gjennomføringen.

* Det opprettes en sentral digital portal der bedriftene kan søke støtte.

* Den enkelte bedrift må selv søke om støtte og vil være ansvarlig for at opplysningene er korrekte. Det må også være mulig å kontrollere at midlene er brukt i samsvar med ordningen.

* Forslaget skal behandles av partiene i helgen. En innstilling skal behandles i Stortinget tirsdag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon