Relativt få mennesker har til nå fått påvist koronaviruset i Indonesia (bildet) og andre folkerike land i Asia, som India og Bangladesh. Det samme er tilfelle i land i Afrika og Latin-Amerika. Få er imidlertid testet, og frykten for eksplosiv spredning med fatale følger er stor. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Helsevesenet i USA og andre vestlige land vakler under presset fra koronapasienter, noe som bærer bud om hva fattige og konfliktherjede land har i vente.

Koronaviruset har nå funnet veien til nær sagt alle verdens land, over 550.000 har fått påvist smitte, og for rundt 25.000 av dem har dette resultert i død.

Gjennomsnittsalderen på dem som dør, er fortsatt høy og i de fleste land høyere enn gjennomsnittlig levealder, og andelen som hadde alvorlige, underliggende sykdommer, er også høy.

annonse

Dette letter ikke presset på helsevesenet, og land etter land sliter nå med å hjelpe alle dem som trenger det. Mangelen på intensivplasser og pustemaskiner er skrikende, og selv i land som USA mangler sykehusene enkelt smitteverneutstyr.

Økt testing
Tallet på påviste smittetilfeller i verden steg med over 70.000 det siste døgnet, en økning på rundt 15 prosent. Dette kan trolig også tilskrives økt testing i mange land, og det gir ikke nødvendigvis et sannferdig bilde av hvor raskt viruset sprer seg.

Antallet døde har steget med rundt 15 prosent de siste 24 timene, til rundt 25.000 midt på dagen fredag.

Nærmere 130.000 av dem som har vært smittet, er nå erklært virusfrie og friskmeldt. Økningen er mindre enn økningen i antall smittede og døde, men praksisen med å registrere friskmeldinger er ulik fra land til land.

annonse

Tilstanden for 21.000 som fredag fikk intensivpleie, ble betegnet som alvorlig eller kritisk, og det er en økning på over 40 prosent det siste døgnet. Disse utgjør imidlertid fortsatt bare 5 prosent av alle som nå har påvist viruset i kroppen, mens 375.000 smittede bare opplever milde symptomer.

Spres raskest i USA
I USA har nærmere 86.000 fått påvist smitte, og landet topper dermed lista over land med flest smittede. Drøyt 1.300 er hittil døde, men amerikanske sykehus er i ferd med å fylles opp av alvorlig syke pasienter og dødstallet ventes å stige kraftig de kommende dagene.
I Spania er det siste døgn registrert hele 769 nye dødsfall, det høyeste noensinne, og det totale antallet er nå kommet opp i 4.858. Bare Italia har flere døde, over 8.200.

I Kina, der koronaviruset først ble påvist, er nærmere 92 prosent av de drøyt 81.000 som har vært smittet, nå friskmeldt. Smittespredningen har i stor grad stanset opp, og det samme har økningen i antall dødsfall.

Fattige
I hvor stor grad koronaviruset har spredt seg i Afrika, Latin-Amerika og folkerike asiatiske land som India, Bangladesh og Indonesia, er uklart.

Antallet påviste smittetilfeller er fortsatt relativt lavt, men det samme er antallet som er testet.

annonse

Problemene vestlige lands helsevesen opplever, vil blekne dersom pandemien skyter fart i disse delene av verden, der folk lever tett, tilgangen på rent vann ofte er dårlig og helsevesenet er dårlig utbygd.

I land som fra før står midt oppe i krig og humanitære katastrofer, og i verdens mange overfylte flyktningleirer, kan koronaviruset få katastrofale følger som ingen helt kan se omfanget av.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon