Også i Norge prøver man hydroxyklorokin i behandlingen av pasienter med korona. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

En ny fransk studie viser så gode resultater med hydroxyklorokin at forskerne oppfordrer andre medisinske team til å snarest vurdere den i behandlingen av sine koronapasienter.

De mener også at behandlingen må settes inn på et tidligere stadium. Tidlig behandling vil hindre de alvorlige sykdomsforløpene og begrense smittespredningen, skriver forskerne.

Studien er en observasjonsstudie utført i perioden 3. til 21. mars på 80 koronapasienter ved universitetssykehuset IHU-Méditerranée Infection i Marseille, og gjennomført i forlengelse av en tidligere fransk studie omtalt her på Resett den 25. mars.

annonse

Les også: Norsk lege: Slik virker «Trump-medisinen» på koronasmittede pasienter

Den forrige studien viste forsterket effekt gjennom å kombinere hydroxyklorokin med den velkjente anibiotikaen Azithromycin. I den nye studien blir pasientene behandlet med denne kombinasjonen og observert gjennom sykdomsforløpet, bl.a ved CT av lungene og regelmessig måling av endringer i virusmengden hos pasientene. Pasienter som allerede hadde utviklet lungebetennelse fikk i tillegg Ceftriaxone, en bredspektret antibiotika. Gjennomsnittstiden fra pasientene hadde klare symptomer til behandling ble igangsatt var 4,9 dager.

Med unntak av en 86-årig pasient med komplisert sykdomshistorie som døde, og en 74-årig pasient som fortsatt var under intensiv behandling da studien ble avsluttet, viste alle pasientene en klinisk forbedring av behandlingen.

annonse

Prøvene viste et raskt fall i virusmengden. 83% av prøvene var negative etter syv dager, 93% etter 8 dager. Etter 12 dager var alle smittefrie. Viruskulturer fra respirasjonsprøver var negative hos 97,5% av pasientene allerede etter fem dager. Dette reduserte tiden pasientene måtte behandles i høyrisikoavdelinger til i gjennomsnitt fem dager. Ved avslutning av testperioden var 81,3% av pasientene utskrevet. Disse hadde i gjennomsnitt vært på sykehuset i 4,6 dager.

Les også: Norske leger bruker malariamedisin mot coronaviruset

En fersk kinesisk undersøkelse avdekket at virusets overlevelsestid i kroppen til de som ble friske uten behandling varierte mellom 8 og 37 dager, med et gjennomsnitt på 20 dager, skriver forskerne.

I studiens diskusjonskapittel peker forskerne på de to store utfordringene i denne pandemien, behandling og smittespredning. I behandlingen er det avgjørende å unngå at pasientene utvikler lungebetennelse. Dette inntreffer normalt rundt den tiende dagen i sykdomsforløpet og kan føre til væskefylte lunger og akutt pustebesvær (ARDS – Acute Respiratory Distress Syndrome) hvor prognosene er dårlige, spesielt hos eldre personer.

Det primære målet må derfor være å behandle pasienter med moderate til alvorlige infeksjoner tidlig nok til å unngå utvikling av en mer alvorlig og irreversibel tilstand. Den andre utfordringen er den raske spredningen av sykdommen i befolkningen, skriver forskerne – som mener at tidligere behandling av flere pasienter kan bidra til å begrense smittespredningen.

Les også: Trump på kant med ekspertisen om malariamedisin

annonse

Klorokin og hydroxyklorokin er velkjente medikamenter som er blitt benyttet av milliarder av mennesker. Azithromycin er også godt utprøvd, og er i henhold til en studie fra 2010 benyttet av en av åtte amerikanske sykehuspasienter. Bivirkningene til begge er få og godt kjente. Gitt det presserende behovet for behandling med effektive og trygge medisiner, mener vi derfor at andre medisinske team snarest bør vurdere denne behandlingen, avslutter forskerne.

Studien ble ledet av Philippe Gautret (M.D, PhD) og Jean-Christophe Lagier (M.D, PhD).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon