Illustrasjonsfoto: Pixabay
annonse
annonse

Facebook lover å gi tilsvarende rundt 1, 2 milliarder norske kroner i støtte til nyhetsmediene rundt om i verden, mens de sliter i den pågående pandemien.

Tradisjonelle medieannonseinntekter har falt drastisk over lang tid, hovedsakelig fordi annonsører har flyttet seg til et digitalt marked dominert av plattformer som Facebook og Google.

Annonseinntektene forventes å falle ytterligere for avisene, når annonsører føler en bekymring for medienes eksistens.

annonse

I disse dager har blant annet norske medier skreket opp om behovet for statlig støtte knyttet til utbruddet av coronaviruset, tilhørende annonsefall og permitteringer i avisene.

Les også: Mediatilsynet: Fremskynder utbetaling av pressestøtte

Får støtte fra Facebook

annonse

– Nyhetsbransjen arbeider under ekstraordinære forhold for å holde folk informert under pandemien, skriver Facebook i en pressemelding.

En første del av Facebooks 1, 2 milliarder store pressestøtte har blitt betalt til nyhetsorganisasjoner i USA og Canada, ifølge pressemeldingen.

Det er ikke klart om selskaper i Norge vil få mulighet til å be nettgiganten om støtte.

Les også: Krisetider: De andre mediene bør gjøre som Resett og Document

Varsler krise

Annonsemarkedet har på grunn av coronaviruset tørket helt ut, og norske mediehus har vært nødt til å permittere.

Mediene i Norge hevder å ha behov for en krisepakke på 1 milliard kroner for å overleve coronakrisen, ifølge Mediebedriftenes Landsforening (MBL), og har bedt kulturministeren om tiltakspakken raskt.

600 millioner kroner av pakken skal gå til å dekke bortfallet av annonseinntekter, 100 millioner kroner til ekstra mediestøtte som favner bredere enn dagens produksjonstilskudd, og 300 millioner kroner i midlertidig fritak for arbeidsgiveravgiften de neste fire månedene, mener MBL.

annonse

En krisepakke vil i så fall komme på toppen av de rundt 2 milliardene avisene mottar årlig i direkte og indirekte støtte. Den direkte produksjonsstøtten er på rundt 300 millioner kroner i 2020.

 

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon