I selveste Eidsvollbygningen lytter lydige skolebarn til foredraget. Har Norge blitt en nasjon av folk som ikke lenger verdsetter demokratiske prinsipper? Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

Corona-krisen har avdekket Europas variasjon når det gjelder holdninger til statlig inngripen og individuelle friheter.

Dette skriver den norske skribenten Kathrine Jebsen Moore i The Spectator. Fra sin base i Skottland kan hun betrakte Norge fra utsiden.

«Motviljen Boris Johnson har utvist i å tvinge det britiske folket inn i en full nedstengning reflekterer hans, og nasjonens, libertarianske instinkter. Statlig kontroll er forstått som noe man bruker så sparsomt som mulig.»

annonse

Andre land i Europa har statsapparater som er mer enn villig til å overkjøre individenes frihet, og de samme landene har gjerne en befolkning som ikke bare tolererer, men bidrar til dette, skriver Moore.

Og selv om land som Storbritannia i økende grad velger bort strategien om å oppnå flokkimmunitet så er poenget likevel gjeldene: Selve motviljen mot å ta i bruk drastiske tiltak er et symbol på en grunnleggende demokratisk holdning.

Les også: Asle Toje advarer: Elitene er ikke lenger integrert 

annonse

Norge

Så kommer Moore med noen interessante observasjoner om Norge, et land som sies å tro inderlig på demokratiet, men samtidig stoler dypt på at Staten vil sikre våre interesser. Norge topper gjerne listene i kåringer av «verdens mest demokratiske land».

Nordmenn aksepterer tilsynelatende alle mulige inngrep i den personlige friheten, på et nivå landet ikke har opplevd siden den tyske okkupasjonen.

«Er det slik at nordmenn egentlig lengter etter tøffere medisin fra de som sitter med makten?» spør Moore, og siterer biologiprofessor Kristian Gundersen:

– Det er en form for protestantisk arv, at jo verre medisinen smaker desto bedre virker den.

I Norge forventes det at man følger reglene. Dette reduserer kanskje kriminaliteten, men har en mørkere side, skriver Moore. Hun beskriver den nye formen for angiveri vi har opplevd de siste ukene, om naboer som sladrer til politiet hvis du bryter reglene, joggere som blir hengt ut  for å ikke opprettholde korrekt avstand.

annonse

Moore nevner også den svært polariserte debatten rundt hytteforbudet, som mange mener har forsterket splittelsen mellom by og land.

Les også: Hytteforbudet – feigt og usolidarisk av bygdefolket og uklokt av regjeringen

Demokrati og frihet

Spørsmålet ligger i luften: Ønsker nordmenn egentlig et fritt og demokratisk samfunn?

«Enkelte foreslår å «look to China» og andre totalitære regimer. Det virker som om mange er villige til å forkaste demokratiske prinsipper til fordel for kampen mot pandemien.»

Når andre land bryter med demokratiske prinsipper er norske politikere og journalister de første til å klage, skriver Moore. Men nå må demokratiet reddes av vår venstreside:

«Det er ironisk at Norges ytre venstre-partier, som selv har totalitære tendenser, bidro til å begrense hvor inngripende de nye unntakslovene skulle bli.»

Moore avslutter:

«Over hele Europa griper Staten stadig dypere inn i alle aspekter av menneskers liv. Det som kommer til å definere denne perioden avhenger ikke bare av hvordan våre myndigheter opptrer, men også hvordan vi som individer reagerer.»

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon