Klas Friberg, Säpo-sjef, Säkerhetspolisen Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) definerer høyreekstremisme på nytt.

Klas Friberg presenterte nylig sin årsrapport for 2019. Der hevdes det at den største trusselen mot det svenske samfunnet ikke lenger er islamister, men høyreekstreme. Slike grupper skal ifølge Säkerhetspolisen (Säpo) ha blitt radikalisert av voldsforherligende propaganda på internett og sosiale medier, skriver Samhällsnytt.

Definisjonen for hva som kan være et tegn på høyreekstremisme inneholder blant annet en kritisk innstilling til LGBT-miljøet, nasjonalisme og antifeminisme.

annonse

– Det er en utvikling som understøttes av fremmende makter som tjener på økt polarisering i vårt samfunn. Flere individer radikaliseres via internett ut i fra rasisme, fremmedfiendtlighet og konspirasjonsteorier, sier Säpo-sjefen Klas Friberg til SVT.

Slike former for radikalisering forsterkes gjennom utenlandsk påvirkning, særlig fra Russland og Kina.

Les også: Svensk politi: Kriminaliteten i Sverige er som hentet fra en krigssone

annonse

Senioranalytiker Ahn-Za Hagstrøm skriver:

– Vi kan se at nasjonalistiske partier vinner frem i den vestlige verden og at samfunnsdebatten blir stadig mer polarisert. Vi ser også individer som anser at samfunnet og politikere ikke kan håndtere problemer.

– Den voldsforherligende høyreekstremistiske verdigrunnlaget består også av mer enn nasjonalisme og fremmedfiendtlighet. Her finner man også nasjonalisme, LBGT-motstand og kvinneforakt.

– Ut i fra rasisme, fremmedfrykt, antifeminisme og konspirasjonsteorier skapes et eget verdensbilde.

Rapporten nevner også kamp for dyrenes rettigheter og klimaaktivisme som eksempler på ideologi som kan virke radikaliserende.

Reaksjoner

annonse

Ikke alle er imponert over rapporten, mange har reagert på Twitter:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon