LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det er behov for flere kraftfulle tiltak for å sikre arbeidsplasser fremover. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

LO frykter at høy ledighet vil bite seg fast, mens NHO mener det er hevet over tvil at koronakrisen vil gjøre Norge fattigere. Over 400.000 står nå i Nav-køen.

– Norge skjelver nå. Vanlige arbeidsfolk betaler den tøffeste prisen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en kommentar til de skyhøye ledighetstallene.

– Arbeidsledighet er som sement, og vi må for enhver pris hindre at den biter seg fast, sier han.

annonse

Fredag kom nye tall over arbeidsledige fra Nav, som viser at 412.000 personer, eller nærmere 15 prosent av arbeidsstokken, nå er helt eller delvis arbeidsløse. Folk som er blitt permittert på grunn av koronautbruddet, utgjør 90 prosent av nyregistreringene.

– Flere tiltak

– Frykten for å miste jobben sprer seg dessverre i takt med koronaviruset selv. LO har derfor hele tiden under denne krisen vært opptatt av å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk. Om ledigheten får stivne og feste seg, er den nesten umulig å bli kvitt, sier Gabrielsen.

Samtidig sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at toppen trolig ennå ikke er nådd, og at flere må forberede seg på å stå uten arbeid framover.

– Vi skal tilbake til normalen, men det er bare å forberede seg på at ledighetstoppen neppe er nådd, sier Røe Isaksen.

annonse

Gabrielsen mener det er åpenbart at det vil være behov for flere, kraftfulle tiltak og en enda mer aktiv industri- og næringspolitikk fremover.

– Det er helt avgjørende at vi fortsetter å sette inn massive og målrettede tiltak for å hjelpe norske arbeidstakere og bedrifter, sier han.

– Sjokkerende

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener de nye ledighetstallene er sjokkerende og at det er hevet over enhver tvil at koronakrisen vil gjøre Norge fattigere.

– Vi har falt dypere og raskere enn noen gang tidligere i etterkrigstid. Samtidig blir det vanskeligere og vanskeligere å opprettholde normal aktivitet, hvis også landene rundt oss går i dvale. Vi har et stort oljefond og gode velferdsordninger, men det er hevet over enhver tvil at denne krisen vil gjøre nasjonen fattigere, sier Dørum til Børsen.

– Jo lenger dette varer, jo flere bedrifter vil bukke under, og jo flere permitteringer vil bli omgjort til oppsigelser. Dersom mange nok skvises bort fra arbeidslivet, risikerer man at nasjonalformuen forvitrer. Det innebærer lavere forbruk, og mindre velferd i framtida, sier NHO-økonomen.

annonse
412.000

Tallene fra Nav fredag viser at 301.000 personer registrert som helt ledige ved utgangen av mars. Det utgjør 10,7 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, det vil si summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på drøyt 314.000 personer. I tillegg er over 97.000 registrert som delvis ledige, noe som gir en totalsum på 412.000 personer, eller 14,7 prosent av arbeidsstyrken.

Ledigheten er høyest i Oslo, der 13,8 prosent av arbeidsstyrken er helt uten arbeid, og lavest i Nordland med 8,5 prosent.

Røe Isaksen: Ledighetstoppen er neppe nådd

Koronakrisen har sendt nye tusener inn i Nav-køen. Over 400.000 er nå registrert som arbeidssøkere – og fler vil det trolig bli.

Folk må forberede seg på at toppen ennå ikke er nådd, slår arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fast i en pressemelding.

– Vi må forhindre at bedrifter går konkurs og at arbeidsledige blir gående uten arbeid over lang tid. Vi skal tilbake til normalen, men det er bare å forberede seg på at ledighetstoppen neppe er nådd, sier Røe Isaksen.

Største noen gang

Ved utgangen av mars var 301.000 personer registrert som helt ledige. Det utgjør 10,7 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, det vil si summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på drøyt 314.000 personer. I tillegg er over 97.000 registrert som delvis ledige, noe som gir en totalsum på 412.000 personer, eller 14,7 prosent av arbeidsstyrken.

– Vi har sett en drastisk forverring av arbeidsmarkedet den siste måneden, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

annonse

Ledighetsøkningen i mars er den største i en enkeltmåned noen gang, ifølge Røe Isaksen. Fra februar til mars økte ledigheten med 360 prosent.

– Dette er alvorlig og dramatisk, og regjeringen vil gjøre alt i vår makt for å hindre at pandemien får et omfang som vi ikke kan håndtere, samtidig som vi sikrer de som blir permittert og mister jobben i en ekstremt krevende situasjon, og sikrer arbeidsplasser og næringsliv for tiden etter koronakrisen, sier han.

Verst i Oslo

Antall delvis ledige har økt med 274 prosent siden februar. Nær ni av ti nye arbeidssøkere i mars oppgir permittering som årsak til at de melder seg hos Nav.

I Oslo er nå 53.453 personer helt uten arbeid. Det utgjør 13,8 prosent av arbeidsstyrken i hovedstaden. Oslo er fylket med den høyeste arbeidsledigheten.

Nordland har den laveste ledigheten med 8,5 prosent.

Reiseliv- og transportbransjen og butikk- og salgsarbeid har hatt størst økning i ledigheten i mars, ifølge tallene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon