Jan Egeland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Venezuelas frosne midler i utlandet må frigis og benyttes i kampen mot koronaspredning i landet, oppfordrer Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Pandemien kan få Venezuelas fra før sårbare helsevesen til å bryte helt sammen dersom vi ikke straks gjør noe, sier Egeland.

Venezuela er gjenstand for strenge sanksjoner som følge av den fastlåste striden mellom president Nicolás Maduro og opposisjonslederen Juan Guaidó, som utropte seg selv til rettmessig president i januar i fjor.

annonse

Flere land med USA i spissen har stilt seg på Guaidós side og innført strenge sanksjoner mot Maduro-regimet. Store beløp er frosset i amerikanske banker, samt i banker i Storbritannia, Portugal og Belgia.

Egeland ber nå om at 750 millioner dollar, rundt 8 milliarder kroner, frigis og overføres til FN og hjelpeorganisasjoner, slik at det kan settes inn tiltak før koronapandemien skyller inn over Venezuela.

Kjemper mot klokka

– Vi kjemper mot klokka for å forberede oss på en korona-orkan, men vi har ingen ressurser tilgjengelig, sier Egeland.

annonse

Beløpet han ber om tilsvarer det FN har anslått trengs for å bistå Venezuela i 2020, vel å merke før koronapandemien var et faktum.

Venezuela har til nå bare registrer 153 tilfeller av koronasmitte og sju dødsfall, men få er testet i landet, mørketallene fryktes å være store og faren for rask smittespredning er overhengende.

Uten vann og strøm

Dersom viruset spres, vil Venezuelas helsevesen være ute av stand til å gi den hjelpen som trengs.

En undersøkelse utført av organisasjonen Doctors for Health i fjor, viste at hvert femte sykehus i landet ikke hadde vann i kranene, og at over 60 prosent av sykehusene hadde hatt problemer med strømforsyningen.

For at myndighetenes frosne midler i utlandet skal kunne frigis, må regjeringen og opposisjonen bli enige og overtale sine respektive støttespillere i utlandet til å gi grønt lys.

– Det vil kreve en større diplomatisk innsats fra russerne og kineserne på den ene siden, og USA og europeiske regjeringer på den andre siden. Men nå er det på tide å sette hensynet til mennesker foran politikken, sier Egeland.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon