Erik Solheim svarer på kritikken etter sine Kina-utspill. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP
Erik Solheim svarer på kritikken etter sine Kina-utspill. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP
annonse
annonse

Tidligere partileder og statsråd Erik Solheim har fått mye kritikk for å publisere kinesiske propagandanyheter.

Solheim representerte i en årrekke SV, blant annet som partileder (1987-97) og statsråd (2005-12). I 2019 meldte han overgang til MDG.

I det siste har Solheim skrytt jevnlig av Kinas håndtering av coronaepidemien på Twitter, uten å være synlig opptatt av at det faktisk er fra Kina viruset stammer.

annonse

Han har også skrytt av Kinas vilje til å hjelpe andre land, uten å ta inn over seg propagandadelen av denne hjelpen. Dessuten har det vært eksempler på at hjelpen fra Kina har vært tilnærmet verdiløs. Da Aftenposten skrev om leveranser av medisinsk utstyr som ikke fungerte, var reaksjonene sterke fra den kinesiske ambassaden i Norge.

Den skarpeste kritikken fikk Solheim for å hevde at «koronaviruset gjør ting klimaaktivister lenge har ønsket seg».

Les også: Erik Solheim: Koronaviruset gjør ting klimaaktivistene lenge har ønsket seg

annonse

Ikke noe nytt

Det er ikke noe nytt at Solheim anklages for å fremstå som en støttespiller for myndighetene i Kina. Dette tok Resett nylig opp i en bredt anlagt artikkel:

«Under sin periode som sjef for UNEP, ble mye kritikk rettet mot Solheim grunnet det som av mange ble oppfattet som hans «nærhet til Kina» i sin kapasitet som UNEPs øverste leder. Flere av hans ansatte kritiserte blant annet det som ble omtalt som en ukritisk «grønnvasking» av Belte-og-vei-initiativet.»

Les også: Erik Solheim: Kinas fremste norske støttespiller

Svarer på kritikken

I et intervju med Nettavisen benekter Solheim at han har bindinger til Kina, men at det «står om liv at vi lærer fra Asia».

annonse

– Jeg ønsker å inspirere folk i en krevende tid. Videoer av folk som kommer tilbake på jobb i Kina viser at vi i Europa også kan klare det samme etter noen brutale uker. Fattige land trygler Kina om helsehjelp – og rike land vil kjøpe.

Solheim mener de som har problemer med at Kina hjelper Afrika, Italia og andre land må gjøre det bedre selv, klaging overbeviser ingen. Han avviser at han mottar penger fra kinesiske myndigheter.

– Nei. Like lite som jeg er lønnet av India for å spre suksesshistorier derfra.

– Men din rolle i «Ett belte, en vei»-prosjektet til Kina er vel en form for binding?

– For arbeidet med Belt and Road er jeg lønnet av verdens fremste tenketank på miljøområdet, World Resources Institute. WRI er basert i Washington og har et stort hovedkvarter der, sier Solheim.

WRI har ifølge hjemmesiden kontorer i flere land, deriblant Kina.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon