Finansminister Jan Tore Sanner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Stortinget forhandler i helgen om en kontantstøtteordning til bedriftene. Vi har ikke tid til forsinkelser, advarer organisasjoner og finansministeren.

– 15 prosent av våre medlemmer sier det er stor fare for at de går konkurs i løpet av 3–4 uker, da sier det seg selv at ordningen må komme raskt på plass. Det er faktisk utrolig viktig at det kommer penger inn på konto i midten av april, sier Ivar Horneland Kristiansen, administrerende direktør i Virke.

Torsdag kveld la regjeringen fram en skisse til en kontantstøtteordning for bedrifter som har opplevd å miste mesteparten av inntektene sine på grunn av virusepidemien. I helgen forhandler Stortinget om ordningen, som etter planen skal vedtas tirsdag.

annonse

– Jeg håper Stortinget sørger for at eventuelle ting som kan være vanskelig, kan tas i neste runde, sier Kristiansen.

– Det viktigste nå er at ordningen kommer raskt på plass, sier også NHO-leder Ole Erik Almlid.

Skissen legger opp til at bedriftene skal søke støtte fra og med 17. april og få penger inn på konto 1–3 dager etterpå.

Risiko ved endring
annonse

Finansminister Jan Tore Sanner (H) var også tydelig på at Stortinget ikke bør gjøre for store endringer da han presenterte skissen torsdag.

– Handlingsrommet for å gjøre endringer er svært lite dersom man skal unngå forsinkelser, fastslo han.

– Stortinget har den makten og den friheten Stortinget vil ha. Men det er min plikt å opplyse om den usikkerheten og risikoen som endringer kan føre til, utdyper Sanner overfor NTB.

Han sier dette dreier seg om endringer som kan gjøre at ordningen enten ikke vil bli godkjent av ESA eller at det blir vanskeligere å få systemet oppe og stå.

– Det handler blant annet om hvor grensene går for hva man kan få godkjent av uunngåelige faste utgifter, og at man holder seg innenfor regelverket for statsstøtte.

– Hvis vi får en lang prosess i ESA, kan dette dra ut i tid. Det betyr at Stortinget må foreta noen valg, sier Sanner.

annonse
Vi hindre misbruk

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sier lørdag at det i helgen jobbes på tvers av partiene med skissen.

– Vi ser på flere mulige justeringer og forbedringer, og det jobbes med å ramme dette inn på en god måte, men det er ikke sånn at Stortinget kommer til å stoppe det som ligger der, sier Vedum til NTB.

Vedum sier han ikke har noe problem med Sanners appell om å unngå store endringer.

– Det er helt greit. Alt vi gjør, er i samspill med regjeringen. Regjeringen har også selv sagt at de skal justere ordningen ved behov, sier han.

Aps Terje Aasland sier det er viktig å sørge for at ordningen ikke blir utnyttet økonomisk av bedriftene, eller at ansatte blir behandlet på en dårlig måte.

– Vi forventer at man ikke sier opp ansatte i en krevende situasjon, men at man prøver å beholde forholdet til de ansatte. Vi mener at man skal opprettholde lønns- og arbeidsvilkår slik de i utgangspunktet er.

Krever utbytte-forbud

LO er også tydelig på at Stortinget må få på plass flere rammer for å hindre misbruk.

– Jeg er bekymret for overdreven støtte til selskaper som bevisst eller av andre grunner har lagt kostnader til rene driftsselskaper, og eierskapet og inntekter til for eksempel holdningsselskaper. Da kan det fremstilles som et overdrevent omsetningsfall, og man bør se på muligheter ramme inn det, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til NTB.

– Man bør også se på muligheten til å unnta faste kostnader til det man kaller nærstående parter og virksomheter i samme konsern, samt sette krav om at bedrifter som får støtte, ikke kan ta ut utbytte eller gi bonuser, sier Gabrielsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon