Illustrasjonsbilde. NTB-foto: Bjørn Sigurdsøn
annonse
annonse

Fagfolk på matkorn opplyser at slik forholda er i dag, er behovet for å sikre norsk befolkning import av inntil 200 000 tonn matkorn (dvs. slår kornhøsten feil vil vi trenge 2-3 x).

Det er kun behov for ett av de store bulkskipene med 4-8 rom, det kan frakte 200 000 tonn alene. Det kan også selvsagt ligge i kai uten å umiddelbart losses om det er behov. Et slikt volum er lite i verdensmålestokk og kan bestilles nå, og utgjør i innkjøp en kostnad rundt kun 1/150 av det årlige forsvarsbudsjettet på 60 milliarder. (Priser hentet fra Landbruksdirektoratet.)

Les også: Koronakrisen gir frykt for matsikkerheten

annonse

Plantidsskrift.no har et intervju 26.03.20, som mange bør lese, med daglig leder i Agri Analyse Christian Anton Smedshaug: «Koronakrisa krever satsing på rotgrønnsaker og matkorn» på plantidsskrift.no. Artikkelen henviser til følgende hendelser, som er dekket av Bloomberg, nå denne uka:

«Kasakhstan, som er ett av de store hveteeksporterende landene i verden, hadde forbudt salg av hvetemel til utlandet, i tillegg til produkter som løk, gulrøtter, sukker og poteter. Vietnam setter kontrakter om kjøp av ris på vent, Serbia stanser salget av solsikkeolje, og Russland, en annen stor eksportør, vurderer kontinuerlig restriksjoner på råvareksporten.» I dekningen i saken fra Bloomberg frykter man langvarige virkninger på råvaretilgangen.

I korthet anbefaler Smedshaug at Norge bør ha lagre tilsvarende 313 000 tonn matkorn (12 mnd forbruk), 399 000 tonn korn til kraftfôr (12 mnd forbruk), 210 000 tonn soya (6 mnd forbruk) og 50 000 tonn såkorn (2/3 av årsforbruket). Alle slike beredskapslagre kan rulleres inn i norsk industri så maten blir brukt.
I tillegg kommer viktige varer som sukker, salt, tørrgjær, tørrmelk, matolje, noe dyreproteiner som fisk/leverpostei ol. Googler du «beredskapslagring hjemmeside», får du mer info.

Fylle opp diesellagre på gårdsnivå er også ekstremt viktig, og man bør også gi matprodusenter garantier nå slik at de evt. kan øke noe produksjonen av rotgrønnsaker og å sikre dem nok arbeidskraft – for norske bønder er samfunnskritisk personell.

FAOs kart over verdens lands matsikkerhet viser oss at store folkerike land som India, Kina, Japan, mange araberland og store deler av Europa er avhengige av import av mat for å overleve. Norge har sterkt underdekning! Det er igjen hva hver enkelt nasjonalstat gjør av tiltak som vil avgjøre hvordan befolkningen trygges.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon