Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
annonse
annonse

For en måneds tid siden meldte Resett om store snømengder på den nordlige halvkule. Siden har det bare blitt verre! Men da dette en politisk ukorrekt kjensgjerning, har den stort sett gått hus forbi hos ellers vær- og klimafikserte medier.

Det er det finske meteorologiske instituttet (FMI) som har utviklet SWE Tracker for å overvåke snømengden på den nordlige halvkule ved hjelp av satellitter. Målingene er del av prosjektet Global Cryosphere Watch, som er tilknyttet Den meteorologiske verdensorganisasjonen.

Les også: Det har ikke snødd mer i Tromsø på 20 år: – Hvor er forskerne som snakket om global oppvarming?

annonse

GCW måler snømengden (i gigatonn) og ikke utbredelsen av snødekket, slik NASA gjør.

Snømengden har i årets sesong stort sett ligget over høyeste snømengde i referanseperioden 1982-2012 hele tida. Men først i februar tok det skikkelig av, og i mars ble det registrert ca. 250 gigatonn over tidligere rekord på 3 000 gigatonn.

Normalt begynner snømengden å synke fra midten av mars, men i år kom det er en atypisk kraftig vekst så seint som i begynnelsen av april. Som det framgår av kurva er det 5. april ca. 500 gigatonn eller 20 prosent mer snø enn tidligere registrert rekord på samme tidspunkt.

annonse

Her til lands er det Nord-Norge og høyfjellet som har mottatt enorme snømengder. Det forventes at mange snøbreer vil vokse i år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

FMIs måling viser at det pr. 5. april var ca. 500 gigatonn eller 20 prosent mer snø enn forrige noterte rekord på samme tidspunkt.
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon