Presseorganisasjonene på møte i Kulturdepartementet fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Et flertall på Stortinget ber regjeringen sørge for å hindre at journalister blir permittert under koronakrisen. Kulturministeren lover rask oppfølging.

Under framleggingen av enigheten om kontantstøttepakken på Stortinget onsdag trakk Venstres Ola Elvestuen trekker fram at enkelte bedrifter trenger å ha folk på jobb også i perioden vi nå er i.

– Mediebedriftene er en av dem. Nå får vi også en bestilling til regjeringen for å ivareta mediebedrifter som har stort fall i sine annonseinntekter, slik at journalister kan gå på jobb istedenfor å bli permittert, sier han.

annonse
Viktig for regjeringen og Norge

Kulturminister Abid Raja (V) sier han er glad for at et stort flertall på Stortinget, regjeringspartiene inkludert, ser viktigheten av at mediene skal kunne opprettholde sin redaksjonelle virksomhet under krisen.

– Jeg er derfor fornøyd med at Stortinget har vedtatt at vi skal vurdere en egen kompensasjonsordning for mediene. Dette skal vi følge opp så raskt som mulig, og mitt departement har allerede jobbet med ulike løsninger i flere uker, skriver Raja i en kommentar til NTB.

– Det er viktig for regjeringen og for Norge at landet har kritiske, oppegående og uavhengige medier. Det er et stort paradoks at publikum under koronakrisen bruker mediene mer enn noen gang, samtidig som mange medier risikerer å måtte nedbemanne fordi annonseinntektene svikter, fortsetter han.

Unntatt Frp
annonse

Ifølge Medier24 har alle stortingspartiene unntatt Frp stilt seg bak følgende formulering:

«Regjeringen må vurdere en innretning på en egen ordning til mediene som er bedre tilpasset medienes inntektsstruktur og raskt komme tilbake til Stortinget med et slikt forslag».

– Det er på tide at Stortinget griper inn. Mediene har hatt mer å gjøre enn noen gang – og gjennom en krise har mediene en helt avgjørende rolle. Da kan vi ikke stå og se på at mediene må permittere journalister sier Aps Anette Trettebergstuen til Medier24.

– Samfunnskritisk funksjon

Senterpartiets kulturpolitiske talsperson Åslaug Sem-Jacobsen sier til Kampanje at hun i flere uker har vært bekymret for mediene.

– De har en samfunnskritisk funksjon og er ikke skrudd sammen på andre måter som gjør at de kan dra nytte av andre krisepakker som er kommet, sier hun.

Fredag i forrige uke samlet kulturminister Raja medieorganisasjonene for å høre hvilke tiltak de mener vil hjelpe.

annonse

Medieorganisasjonene kunne melde om høyere lesertall enn noen gang.

– Men inntektene bare renner ut i den andre enden, sa generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Vil ha kompensasjon for annonser

Randi S. Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, la fram ideen om en ordning for å kompensere for bortfallet av medienes annonseinntekter. Hun trakk også fram den utsatte innbetalingen av arbeidsgiveravgift og ba om at mediene slipper å betale denne.

Blant de andre forslagene, framført av generalsekretær Thomas Bruvik i Landslaget for lokalaviser (LLA), er en statlig og kommunal informasjonskampanje gjennom mediene.

Redaktørforeningens generalsekretær Arne Jensen sa til NTB at han sitter med inntrykk av at regjeringen skjønner alvoret.

– Men vi er redd for at dette kommer for sent, sa han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon