Person beskytter seg mot smitte ved bruk av mundbind og engangshansker på offentligtransport. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
annonse
annonse

Det som var mulig under svineinfluensautbruddet i 2009, er ikke mulig under coronakrisen. 

I 2009, da det var utbrudd av svineinfluensa i verden, gikk Helsedirektoratet her i Norge inn for å dele ut gratis munnbind til nordmenn, for å bidra til å forhindre smitte. Dermed ble det sendt ut 11 millioner munnbind, fra direktoratets kriselager med som da omfattet 15 millioner slike bind, til apotek rundt omkring i landet. Dette ble blant annet omtalt i VG.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sa i den forbindelse at Helsedirektoratet mente at det var viktig at akkurat dette smittevernutstyret var lett tilgjengelig for folk flest.

annonse

– Det er ikke store kostnader for staten forbundet med dette. Og i denne fasen av svineinfluensaspredningen, tror vi det er viktig at munnbind er lett tilgjengelig, sa Guldvog, som på denne tiden var assisterende helsedirektør.

Les også: Apotekkjeder går tomme for munnbind: – Vi vet ikke når vi får ny leveranse

Ikke aktuelt i dag

annonse

Noe slikt tiltak blir ikke aktuelt denne gangen. Det bekrefter Herlof Nilssen, som er assisterende helsedirektør nå. Denne gangen finnes det helt enkelt ikke munnbind nok, kan han konstatere.

– Nå har vi begrenset tilgang på munnbind, samtidig som vi har kraftig vekst i forbruket på grunn sykdommen, slår Nilssen fast i en kommentar overfor Resett. 

Helsepersonell prioriteres

Han understreker det utstyret som finnes må gå til ansatte i helsesektoren.

– For tiden kan vi ikke dele ut munnbind eller annet smittevernutstyr til innbyggere generelt, men må holde av det smittevernutstyret som er disponert av styresmaktene til helsepersonell.

Tilbake i 2009 var det tenkt at hver person skulle kunne få opp til 20 munnbind hver, men det ble presisert at at oppfordringen om å bruke munnbind først og fremst gjaldt folk som var syke, om de måtte omgås andre, og friske folk som måtte ha nærkontakt med syke personer.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon