- Resett - https://resett.no -

Svensker på gamlehjem dør i hopetall av viruset: SD krever munnbind til ansatte

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Hver fjerde corona-døde i Stockholm bodde på gamlehjem, og Sverige opplever et økende antall dødsfall på svenske eldreinstitusjoner på tross av regjeringens mantra «de eldre skal beskyttes». SD-kaller virus-politikken en fiasko.

Corononaviruset herjer i Sverige, og i motsetning til i Norge og i Danmark, er det færre restriksjoner knyttet til ferdsel og mellommenneskelig samkvem hos de blå-gule.

Flere kommuner har innført besøksforbud på gamlehjem, for å beskytte de eldre mot viruset, men allikevel dør gamle på institusjoner i hopetall.

annonse

Så langt (8. april 2020 red. anm.) har 159 beboere på Stockholms eldrehjem dødd etter å ha blitt smittet av coronaviruset.

Smitten er nå å finne på 121 av 300 gamlehjem i Stockholms-regionen, melder Sveriges Radio. [1]

Statsepidemiolog Anders Tegnell, som leder den svenske kampen mot coronaviruset,  uttalte på en pressekonferanse i uka at den store forskjellen mellom antall coronadøde i Sverige og Norge skyldtes at infeksjonen ikke hadde kommet inn i eldrehjem i Norge slik den har gjort i Sverige.

annonse

Hvordan dette kunne ha seg for Sveriges del hadde Tegnell imidlertid ingen svar på til pressen.

Les også: Tross reiserestriksjoner: Nesten like mange asylsøkere til Sverige som før virusutbruddet [2]

Regjeringens mantra sprekker

Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Stefan Löfvens regjering har hatt som mantra «å beskytte de eldre», men i realiteten har virusdøden tatt mange eldres liv.

Det er i regionene Sörmland, Östergötland og Stockholm at viruset har herjet hardest, men Löfven ber folk ruste seg ellers i landet for virusangrep og han sier kampen mot coronapandemien vil pågå lenge.

Per 8. april er 611 personer bekreftet døde av coronaviruset i Sverige, og på forespørsel fra svensk presse om den svenske corona-strategien har vært vellykket svarer statsminister Löfven:

– Man bør være veldig forsiktig med å evaluere for tidlig. Vi gjør en evaluering når den tid kommer. Vi følger strategien som vi mener er riktig.

Les også: 114 nye dødsfall i Sverige – 591 totalt [3]

annonse

– Viruspolitikken er en fiasko

Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP

– Forsiktighetsprinsippet må under alle omstendigheter settes først. Med dette som utgangspunkt må beskyttelsen av våre eldrehjem intensiveres, heter det fra Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson og partiets helsepolitiske talsmann Per Ramhorn.

I et leserinnlegg i avisen Aftonbladet [4] skriver Sverigedemokraterna at de krever å få se tydelige retningslinjer med krav om at ansatte i helse- og omsorgsyrkene skal bære munnbind.

– Det er en stor fiasko at corona-viruset har spredd seg til eldrehjem rundt om i landet. De aller skjøreste blant oss kjemper for tiden en kamp mellom liv og død. Heltene, pleierne, som kjemper dag og natt for å redde liv, er ved deres side.

Åkesson og Ramhorn peker i sitt innlegg i Aftonbladet [4] på på at det snakkes om at svenskene må å holde avstand til hverandre i det offentlige rom, men SD er skuffet over at de som er på jobb for å hjelpe andre ikke er beskyttet.

– Nå er ikke tiden for dogmatisme. I stedet må vi ta en pragmatisk tilnærming og gjennomgå omtrent alle tilgjengelige verktøy for å stoppe virusets fremgang. Dette betyr igjen at vi må se og lære av hvordan andre land opptrer og dra nytte av sine erfaringer.

– Sverigedemokraterna krever derfor at regjeringen gir klare direktiver til publikum om hvordan munnbind skal brukes på alle steder der folk møtes.

 

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474