Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor. Foto: Henrik Montgomery/ TT / NTB scanpix
annonse
annonse

I Sverige dør svært mange gamle på eldreinstitusjoner, og 18 av 21 fylker er rammet. Kristendemokratenes (KDs) Ebba Busch Thor mener Stefan Löfven har sviktet de eldre i jakten på å få mer makt via en kriselov.

– Velferdssektorene og kvinnedominerte yrker må ta støyten fordi Sverige ikke tok høyde for at coronapandemien er blitt så alvorlig, sier Kristendemokratenes partileder Ebba Busch Thor i et intervju med den svenske avisen Dagens Nyheter.

Hun sier myndighetene har sviktet eldre, fordi mange av de døde i for eksempel Stockholm, er eldre som mottar hjemmesykepleie eller helsehjelp på institusjoner.

annonse

– Dette er borgere jeg mener Socialdemokratene har sviktet og en del av Sverige som Socialdemokratene har glemt i sin jakt etter makt, sier Ebba Busch Thor.

Rundt 40 prosent av de som så langt har omkommet av Covid-19 i Stockholm har vært i det offentliges varetekt gjennom en eller annen form for eldreomsorg.

18 av 21 svenske fylker er rammet av dødsfall på gamlehjem eller i eldreomsorgen.

annonse

Les også: Svensker på gamlehjem dør i hopetall av viruset: SD krever munnbind til ansatte

Kriselov-kritikk

Statsminister Stefan Löfven (S) har jobbet intenst med å fremskaffe en ny kriselov de siste dagene, og han er kritisert for at en slik lov gir regjeringen for mye makt.

Tidligere denne uken fikk regjeringen i Sverige grønt lys for en midlertidig lov, som betyr at den har muligheten til å treffe vidtrekkende tiltak uten å gå gjennom den svenske riksdagen.

Høyres søsterparti i Sverige, Moderaterna, kritiserte imidlertid den nye loven på flere punkter. Noe av kritikken gikk på Löfvens fremgangsmåte, for å få drevet kriseloven igjennom.

Moderaterna har beskrevet det som hendte tidligere i uka, som at Stefan Löfven måtte “låse inn” partilederne for å tvinge dem til å si ja, fordi saken om kriselov var presserende.

Löfven ga partilederne i øvrige partier tre kvarter på å tenke seg om, og det var ikke lagt opp til at det kunne forhandles om innholdet i kriseloven regjeringen på forhånd hadde laget en skisse til.

Da reiste Moderaternas partileder Ulf Kristersson seg og forlot møtet. Han ringte talmannen (tilsvarende Norges stortingspresident red. anm.) for å få en ny frist – og fikk den.

annonse

Kristersson har i svensk presse blitt sitert på, at han mener hele prosessen er håndtert elendig fra Löfvens side.

Les også: Tross reiserestriksjoner: Nesten like mange asylsøkere til Sverige som før virusutbruddet

– Lei meg av å se hva det kostet de eldre

Virussmitten var per 8. april å finne på 121 av 300 gamlehjem i Stockholms-regionen, melder Sveriges Radio.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, som leder den svenske kampen mot coronaviruset,  uttalte på en pressekonferanse i uka at den store forskjellen mellom antall coronadøde i Sverige og Norge skyldtes at infeksjonen ikke hadde kommet inn i eldrehjem i Norge slik den har gjort i Sverige.

Hvordan dette kunne ha seg for Sveriges del hadde Tegnell ingen svar på til pressen.

– Jeg blir trist når jeg hører det. Dette er borgere som jeg mener er glemt i jakten på makt, sier Ebba Busch Thor til Dagens Nyheter.

Hun mener også at ansatte i helse- og omsorgssektoren er glemt.

– De må betale prisen for at Sverige ikke kompenserte for en vesentlig forverret situasjon og ikke hadde mer beredskap til å takle denne vanskelige situasjonen tidligere, sier hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon