Norsk sykepleier med munnbind. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Helsepersonell i første linje utsettes for massive påkjenninger. Særlig på sykehjem for eldre er det tøffe tak.

Expressen har besøkt flere sykehjem i Stockholm. På et av disse er åtte til ti av personalet er syke, de som fortsatt er friske må jobbe lange vakter.

– Vi som jobber innen eldreomsorgen føler oss usynlige og glemt. Jeg går inn på toalettet og gråter fordi det er så tungt, sier Lovett (52). Lovett er ikke hennes ekte navn.

annonse

– De som har vært inne hos de coronasyke er ofte redde, lei seg og frustrerte. Vi gråter i garderoben, holder avstand fra hverandre som om vi var smittet av pest, og selv om ingen vil krangle blir det allikevel en irritabel stemning når alle er så spente. Det er utrolig tungt psykisk.

Les også: Svensker på gamlehjem dør i hopetall av viruset: SD krever munnbind til ansatte

Setter egen helse på spill

annonse

Ulrika (49) jobber på et sykehjem hvor det er demente som må ha hjelp til alt, inkludert å vaske bort avføring. Ifølge Ulrika har halve staben fått påvist coronaviruset. Expressen melder om ekstrem mangel på smittevernutstyr: Tre munnbind går på rundgang og må brukes igjen og igjen.

Jessica (29) jobber timebasert som hjelpepleier i Stockholms-området. Det har blitt mange timer den siste tiden. Hun forteller også om tøffe arbeidsforhold.

– Hvorfor skal vi sette vår egen helse på spill? (…) Personalet som tar coronaprøver på de gamle er fullt beskyttet, men vi skal ta vare på de syke uten smittevernsutstyr. Vi får ingen støtte, og ingen klapp på skulderen.

Og da Jessica ble sykemeldt ble hun stående på bar bakke, siden hun som timevikar ikke har rett til sykepenger.

Smittede jobber videre

Samtidig avslører magasinet Time at helsepersonell som har testet positivt for Covid-19, men som ikke har synlige symptomer, anbefales å jobbe videre.

Magasinets kilde er en svensk overlege, som mener Sveriges strategi «trolig vil ende i en historisk massakre». Overlegen er anonym, men sier han følte seg tvunget til å si sin mening ut fra et «etisk og medisinsk ståsted».

Sverige har i skrivende stund 870 registrerte dødsfall knyttet til coronaviruset. Det virker allikevel som om regjeringen har bred støtte for sin strategi, som skiller seg markant fra den strategien som nabolandene har valgt.

annonse

I siste meningsmåling fra Sifo har Sosialdemokraterna kraftig fremgang, og oppnår nå over 30 prosent oppslutning, en fremgang på 6,8 prosentpoeng. Sverigedemokraterna går tilbake 2,7 prosentpoeng, og oppnår 19,5 prosent oppslutning.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon