Illustrasjonsbilde. FOTO: Gjensidige
annonse
annonse

Tirsdag 07.04 avholdt Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og helse- og omsorgsminister Bent Høie pressekonferanse om regjeringens videre håndtering av koronapandemien. Der kom det frem at regjeringen ønsker å gradvis gjenåpne samfunnet.

Myndighetene mener de nå har kontroll på situasjonen. Livet skal sakte tilbake til normalen. Og nyheten kommer ikke en dag for tidlig. Den siste perioden har vært krevende. Det har gitt tid til tanker og refleksjon. Nå som stormen ser ut til å stilne føler jeg for å dele mitt syn på situasjonen.

Først og fremst er det ikke til å legge skjul på at debattklimaet har vært syrlig på et helt annet nivå, ulikt noe annet jeg har opplevd. Samtidig som oppegående nordmenn skriker i frykt etter autoritære tiltak som aldri før, har selvstendige sjeler som har satt spørsmål på tiltakene blitt hengt ut og sosialt stigmatisert. Om du tror du kan ta deg en joggetur, eller dra i bursdag med de nærmeste i familien, er det ikke ende på hvor “egoistisk” du er, eller hvor “lite du tar saken på alvor”. Om du hygger deg ute med venner, blir politiet ringt. Om du mener noe annet enn status quo, er du en egoist som ønsker at mennesker skal dø. Det kanskje sterkeste eksemplet på nettopp dette, er hytteforbudet.

annonse

Forbudet opphører den 20. april. Selv om dette er gode nyheter, burde forbudet aldri ha eksistert i utgangspunktet. Vi befinner oss i en alvorlig situasjon med koronakrisen. Vi må følge myndighetenes råd i å være varsomme og å holde trygg avstand fra andre, for å hindre at viruset sprer seg. Å si at vi burde lytte til fagfolk burde være et lite kontroversielt utsagn. Det er av de profesjonelle vi får mest verdifull innsikt, og det gir et godt grunnlag for å ta rasjonelle avgjørelser. Men når det kommer til hytteforbudet, der har myndighetene trådd feil.

Så, hva mener ekspertene?

Folkehelseinstituttet anbefaler ikke hytteforbud. Tvert imot mener FHI at det å dra på hytta kan begrense smitte. Det samme kan vi lese fra en av Europas fremste smitteeksperter og rådgiver for WHO, og fra sykepleiere. Statistikere mener at hytteforbudet kan føre til 9000 flere smittede. Professor emeritus i helseøkonomi og tidligere FHI-forsker, Erik Nord, ønsker også å mykne opp forbudet. Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) mener at forbudet er et inngrep i menneskerettighetene.

Argumentet med at distriktene ikke skal bli overbelastet tar ikke i betraktning at det bør absolutt heller ikke intensivavdelingene i byene. Det finnes flere løsninger på å gå rundt problemet med overbelastning. Jeg er dog ingen ekspert, så jeg skal spare dere for mine ideer, men sykepleieren referert til ovenfor peker på flere løsninger.

annonse

Og ja, dette er selvsagt cherry-picket. Poenget mitt er at det finnes ingen konsensus. Målet bør være å sette ulike tanker, ideer, tiltak og vurderinger opp mot hverandre i offentlig diskusjon, og deretter fatte beslutninger på bakgrunn av disse. Dette har til nå i høy grad blitt slått ned på. Man skal ikke stille spørsmål, man skal ikke kritisere og krangle på det som gjøres. Man skal ikke inngå diskusjon. Det er ikke tid for spørsmål nå, uansett hvor livsviktig det er at det som gjøres blir gjort riktig. Da er man egoist som ikke tenker på samfunnet og bare vil dra på hytta. Uavhengig om du har hytte eller ei.

Faktum er at politikere ikke har tilstrekkelig rådført seg med profesjonelle, noe som er ironisk, med tanke på hvor mange rådgivere dagens politikere har. Bent Høie har derimot snakket med og latt seg presse av ordførere – han har hørt med andre politikere.

Regjeringen har innført symbolpolitikk for å vise handlekraft. Og befolkningen har i kollektiv massefrykt nikket med når deres rettigheter har blitt frarøvet dem, uten å stille spørsmål ved hvor hensiktsmessig tiltakene har vært. Det viktigste er å vise at man gjør noe, ikke om det faktisk virker.

Hvor ble det av frihetsidealet?

Forbudet har blitt frihetens og rasjonalitetens slagmark. Det er i det hele tatt absurd. At en tilsynelatende så liten sak skal blåse seg opp i den grad vitner om den spesielle situasjonen vi har havnet i. Hyttekommuner som Vinje går så langt som å sjekke 5.000 hytter daglig i påsken. Men saken er viktig. Det er en prinsipiell sak.

Vi befinner oss i en ekstraordinære tider. Viruset har rammet tusenvis, og folk med svake immunforsvar og eldre er svært utsatt. Enkelte statlige tiltak må til – enkelte inngrep kan rettferdiggjøres. Men som en ihuga liberaler klarer jeg ikke nikke med og forsvare unødvendige autoritære tiltak. Når mennesker med andre meninger, de som tør å stå mot strømmen, blir fordømt opp og ned, da knyter det seg i magen. Vi står i dette sammen, og desto viktigere er det å la folk bli hørt.

I liberalismen sier man gjerne at din frihet stopper der andres begynner. Du har ingen rett til å kunne utsette andre for fare. Tvert imot. Målet med liberalismen er minst mulig tvang, og mest mulig frihet og individuell selvutfoldelse. Av det kommer våre naturgitte rettigheter: Retten til liv, frihet og eiendom, som John Locke så populært forklarte oss. Rettstaten skal beskytte nettopp dette – samfunnet er strukturert etter disse premissene.

Hytteforbudet går mot grunnloven vår, mot vår bevegelsesfrihet og eiendomsrett. Disse er helt essensielle for et godt liv. Ethvert menneske har rett til å bruke sin egen eiendom i fred fra statlige inngrep, og dette inkluderer retten til å benytte sin egen tomt eller hytte. Retten til å besøke og bruke sine boliger, tomter og hytter, er ikke et privilegium som staten gir deg, men en grunnleggende rett, uavhengig av hva politikere og byråkrater mener om saken.

Politikerne er forpliktet til å opprettholde dine naturgitte rettigheter, mens de nå gjør det motsatte. De grafser til seg stadig mer autoritære midler, slik som fullmaktsloven. Og om du prøver å motsi dem blir du lagt for skam av en autoritetstro befolkning i kollektiv hysteri. Men vi kan ikke sitte i stillhet mens våre demokratiske prinsipp sidestilles for en ikke-rasjonell handlekraft.

annonse

Vi er i en krevende situasjon, og desto viktigere er det å følge spillereglene vi som samfunn har satt oss selv. Frihet og sikkerhet er en balansegang, og utgangspunktet skal alltid være frihet.

President, Liberalistisk Ungdom
Benjamin Bringsås

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon