Kina. Illustransjonsfoto. Foto: Ng Han Guan/ AP/ NTB scanpix
annonse
annonse

Mens de politiske relasjonene mellom USA og Kina hardner til, følger folket opp krigføringen i sosiale medier. – Kinas ledere er globale terrorister, utbasunerer en bruker på Twitter.

Coronaviruset har rammet USA hardt. Landet har nå nesten 500.000 påviste smittetilfeller, mens over 18.500 personer er bekreftet omkommet. På verdensbasis er tallene 1,7 millioner smittede og 102.500 døde.

Samtidig vokser irritasjonen over Kina, som mange amerikanere mener burde ha gjort mer for å varsle om og begrense utbruddet av coronaviruset.

annonse

Mens de politiske relasjonene mellom USA og Kina strammer seg til, herunder stadig mer høylydte krav om erstatning fra kineserne, tar folk flest kampen videre på Twitter.

Les også: Amerikansk senator vil straffe Kina «hardt» for å ha forårsaket pandemien

Hashtags som #ChinaWillPay (Kina skal få betale) og #ChinaLiedPeopleDied (Kina løy, folk døde) trender nå på den sosiale plattformen. #ChinaVirus er også populær.

annonse

Sterke anklager mot diktaturet i Peking går igjen i flere innlegg.

– Kinas ledere er globale terrorister, skriver Twitter-brukeren «feryal», og legger ved en karikaturtegning av en panda som feier coronavirus-informasjon under teppet. Den i hovedsak persiskspråklige kontoen ble opprettet mars 2020.


Hos andre er ordbruken enda hardere. Brukeren «CommunistChinaMustDie» fyrer løs mot kinesere som oppholder seg i landet:

– Alle kinesiske statsborgere bør deporteres nå. Alle sammen er spioner og provokatøragenter, skriver vedkommende i forbindelse med en CNN-sak om kinesere med arbeidsvisum i USA.


Det er imidlertid ikke bare hvermansen som ytrer sin misnøye med Kinas virushåndtering. USA-senator Marsha Blackburn mener Kinas «løgner» rundt utbruddet hindret andre land fra innse det virkelige omfanget av «kommunismens virus».

Senatoren fra Tennessee har postet en teller som skal vise hvor mange menneskers blod Kina angivelig har på hendene.

annonse


Av senatorens 172.000 følgere har 1.400 likt innlegget.

– Riktig! Senator, vær så snill å holde Kina ansvarlig, lyder en av tilbakemeldingene.

Republikaneren møter imidlertid også motbør blant velgerne. En skriver at «diversion propaganda» (oss-og-dem-propaganda) ikke hjelper folk i Tennessee.

– Du var en av kun 8 senatorer som stemte imot krisepakken for amerikanere, så noen bør lage en teller for deg, påpeker en afroamerikansk kvinne.

Midt i munnhuggeriet dukker det imidlertid også opp humoristiske skråblikk på situasjonen. Brukeren «Terran Sol» setter dagens konflikt med Kina inn i et familie- og historisk perspektiv:

– Min tipptippoldefar sloss mot Kina i opiumskrigene. Min tippoldefar sloss mot Kina i bokseropprøret. Min far sloss mot Kina i Korea-krigen. Jeg akter å fullføre det som de påbegynte!


Her følger flere smakebiter fra den digitale slagmarken, hvor mange og dels ulike interesser utnytter situasjonen til å fremme sin sak:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon