Lederen til den tsjetsjenske republikken Ramzan Kadyrov. 8. desember, 2018. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
annonse
annonse

Mens Russland og øvrige Europa tar i bruk informasjonskampanjer og digitale verktøy for å bekjempe coronaviruset, tyr Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov til enklere tiltak. I hovedstaden Groznyj hagler truslene fra byens minareter.

For å motarbeide spredning av coronaviruset har russiske myndigheter innført brede tiltak, fra kameratslige informasjonskampanjer til mer håndfaste ferdselsforbud og ansiktsgjenkjennelse via videokamera.

Blant annet ruller Moskva nå ut et system med mobiltelefonbaserte reisepass som må fremvises for å reise med metro, tog og buss så vel som drosje og privatbil.

annonse

I republikken Tsjetsjenia sør i Russland er slike tiltak ikke gjennomførbare. Tsjetsjenia hører ikke bare til Russlands fattigere områder, men henger teknologisk også langt bak hovedstaden Moskva, for øvrig i likhet med andre utkantstrøk i Russland.

Les også: Ber Russland stanse islamsk homojakt

Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov går isteden for mindre sofistikerte tiltak. Kadyrov er kjent for å løse problemer med trusler og vold, og satser på at fremgangsmåten også vil virke mot coronaviruset.

annonse

En av løsningene som fremmes er henrettelse av karantenebrytere. Det var under et møte med sin regjering 24. mars Kadyrov sa at den som unndrar seg karantene og som dermed smitter andre, burde drepes, skriver The Moscow Times.

Kadyrovs uttalelse falt i forbindelse med at en mann hadde returnert fra Mekka og deretter gitt blaffen i påbudet om to ukers karantene. På denne tiden var det påvist tre smittetilfeller i den muslimdominerte republikken.

– Ikke bare blir han syk, hans familie, hans søstre, brødre, naboer, resonnerte presidenten, som er sønn av den tidligere opprørslederen Akhmad Kadyrov.

Det er uklart om Kadyrovs uttalelser er tøffingretorikk eller blir etterlevd lengre nede i statsapparatet. Tsjetsjenia preges så vel av politi- og politisk vold som æresrelatert familievold.

Innledningsvis anbefalte Kadyrov immunitetsfremmende sitron og honning for å bekjempe coronaviruset.

Les også: Nord-Kaukasia: Kvinner bør reise seg for menn, unngå trange klær og ikke le høyt (+)

annonse

Senere skiftet Kadyrov taktikk, og beordret lukking av folketette steder, herunder restauranter og kafeer. 5. april ble republikkens grenser strengt.

Siden 29. mars er Tsjetsjenias innbyggere pålagt å oppholde seg hjemme, i likhet med Russland for øvrig. Mens politi patruljerer gatene i hovedstaden Groznyj og stanser bilister, bes folk over høyttalere om å benytte munnbind og hansker utendørs.

– Kun til supermarked, apotek, kun hvis nødvendig! Vi advarer deg! Gå ikke rundt og lat som at du ikke vet! Du vil bli straffet og bøtelagt, gjaller det fra minaretene.

Per 13. april er 49 av Russlands 18.328 smittetilfeller registrert i Tsjetsjenia, en delvis selvstyrt republikk i regionen Nord-Kaukasia, ifølge regjeringsnettstedet стопкоронавирус.рф.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon