Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

Internasjonalt samarbeid og handel vil være viktig i fremtiden, særlig for en liten økonomi som Norge. Men nå er det først og fremst nasjonen vi er avhengig av.

Flere har lagt merke til at noen av landets fremste politikere, og selveste kronprins Haakon, bærer en pin i jakkeslaget om symboliserer FNs Agenda 2030. Det er forståelig at man reagerer på bruk av et internasjonalistisk symbol i den tid som denne.

La meg være helt klar. Vi trenger internasjonalt samarbeid. Norge er avhengig av handel, og verden må også i fremtiden løse problemer i fellesskap, ikke minst hva gjelder å få på plass en stortstilt dugnad for flyktninger i deres nærområder. Å stå opp for internasjonalt samarbeid og handel må ikke bli synonymt med aktivisme for en verdensregjering, masseinnvandring og tøylesløs globalisme.

annonse

Les også: Kronpris Haakons Agenda 2030-pin vekker reaksjoner: – Respekten for kongehuset er dalende

Målene

Det er heller ikke sånn at målene stipulert i FNs Agenda 2030 nødvendigvis er gale alle sammen. Flere av dem virker udelt positive for verdens befolkning. Andre er derimot svært underlige. «Å stoppe klimaendringene» er et av dem. Hvordan i all verden skal mennesker klare å stoppe klimaendringer på kloden? Her har FN-pampene åpenbart oversett at jordens klima har vært i endring siden tidenes morgen.

annonse

Men det verste med bruken av dette FN-emblemet er ikke egentlig sakene dette dreier seg om. Det er nettopp selve bruken, og timingen, som er problematisk. Vi opplever nå at vi er blitt for avhengige av andre land. Vi mangler kriselagre, vi har ikke den nasjonale beredskapen vi bør ha. Her må det endringer til, og da er det ikke tiden for å markere det internasjonale.

Nasjonalstaten rydder opp

Samtidig blir vi nå påminnet om nasjonalstatens suverene rolle som en samlende samfunnsmodell. Det som nå skjer er at nasjonalstatene må inn å rydde opp i kaoset som er skapt av grenseløshet og naivitet. Det er verdens nasjonalstater som får kontroll på pandemien, ikke globalistiske organer. Det er derfor ironisk at en politiker som Bent Høie, som representerer nasjonalstaten i kampen mot coronaviruset, bærer et globalistisk symbol i jakkeslaget i dette ærend.

Når farene truer, når kriser krever at vi alle tar i et tak og ofrer noe for fellesskapets skyld, så er det nasjonen som er best egnet til å mobilisere alle gode krefter. Ikke fordi man ikke bryr seg om andre nasjoner, men fordi nasjonen gjerne er det man har nærmest. Det er stort nok til å samle mange, og nært nok til å gi folk en følelse av tilhørighet. Det er samfunnsmodellen som gir oss den tryggheten og tilliten vi trenger i en krisesituasjon. 

Mangelfull beredskap

Internasjonalt samarbeid og handel vil være viktig i fremtiden også, særlig for en liten økonomi som Norge. Men nå er det først og fremst nasjonen det står på. I årevis har det nasjonale aspektet gått for lut og kaldt vann, noe vår manglende beredskap illustrerer. 

Forhåpentligvis blir denne krisen en oppvekker. Og én ting er sikkert; det er nasjonalstaten, ikke FN, som har vist seg kapabel til å håndtere denne krisen. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon