Statsminister Erna Solberg deltar på et tradisjonelt Iftar-måltid sammen med unge somaliere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Andelen innvandrere som får påvist coronaviruset i Norge økte kraftig i siste uke før påske. 37 prosent var født i utlandet.

Innvandrere fra Somalia er hardest rammet med 108 nye tilfeller av smitte sist uke. Hele 10 prosent av de som fikk påvist coronasmitte den siste uken før påske var født i Somalia, viser siste ukesrapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Deretter følger innvandrere fra Pakistan (23) og Irak (21). Innvandrere fra disse landene topper også statistikken for antall smittede totalt: Somalia (304), Pakistan (64) og Irak (44).

annonse

«Ser vi hele perioden under ett siden koronaviruset kom til Norge i slutten av februar, er 21 prosent av de meldte koronatilfellene i Norge personer født utenfor Norge. Andelen øker til 23 prosent når vi ser på smitte som har skjedd i Norge», skriver Aftenposten.

Coronaviruset startet som et vestkantfenomen, etter at mange ble smittet i utlandet, for eksempel på skiferie i Italia. Nå sprer smitten seg til bydeler som Stovner, Grorud, Gamle Oslo og Alna, som alle har høy innvandrerandel.

annonse

Les også: Norsksomaliere særlig utsatte for coronavirus: – Vi vet at denne gruppen gjennomsnittlig bor mer trangbodd enn andre

Mangel på informasjon

Flere har pekt på manglende informasjon på innvandrernes egne morsmål som forklaring på den store spredningen blant innvandrere.

Tina Shagufta Munir Kornmo er seksjonsoverlege på Bærum sykehus, Venstre-politiker og vararepresentant for Trine Skei Grande på Stortinget. Hun er opptatt av når informasjon om coronaviruset og myndighetenes forholdsregler nådde innvandrerbefolkningen.

– Dette opptar meg, for mens søsknene mine og jeg forsto alvoret med én gang, så jeg tidlig at foreldrene mine ikke gjorde det. I likhet med en del minoriteter får de nyhetsoppdateringer fra det landet de kommer fra. Og i Pakistan var det rolig da virusutbruddet eskalerte i Norge. Først da det ble lockdown og stengte skoler i Pakistan også, forsto de at var en global pandemi, sier Kornmo til Aftenposten.

Regjeringen varslet tirsdag at man bevilger 10 millioner kroner til frivillige organisasjoner for å bedre informasjonen om coronaviruset til innvandrere.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon