Attac Norge jobber for demokratisk kontroll av banker og finansnæring. Her fra en demonstrasjon i 2012. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse

Amsterdam bestemte rett før påske å droppe målsetningen om videre økonomisk vekst til fordel for en bærekraftig politikk basert på en økonomisk modell utarbeidet av den britiske økonomen Kate Taworth.

Raworth tar utgangspungt i FNs 17 bærekraftsmål, bedre kjent som Agenda 2030.

Agenda 2030 er en omfattende global FN-plan som skal løse verdens problemer gjennom omfattende internasjonalt samarbeid. En rekke prominente nordmenn, med helseminister Bent Høie og kronprins Haakon i spissen, promoterer i disse dager Agenda 2030 ved å bære et jakkemerke som symboliserer FN-planen.

annonse

Les også: Hvorfor promoteres FNs Agenda 30 i krisen vi opplever nå?

– Jeg tror dette vil hjelpe oss å overvinne effektene av koronakrisen, sier varaordfører Marieke van Doorninck i et intervju med den britiske avisen The Guardian. Doorninck representerer GroenLinks, som er et venstreorientert miljøparti.

Doorninck peker blant annet på byens boligproblemer. Nesten 20 prosent av byens innbyggere klarer ikke dekke sine grunnleggende behov etter at husleien er betalt.

annonse

Inspirasjon for Norge

– Det som skjer i Amsterdam nå bør være til inspirasjon for Oslo kommune, og til slutt også Norge, for å gjøre de nødvendige endringene vi trenger i samfunnet, sier Hege Skarrud til Dagsavisen. Hun er ny leder i Attac Norge, en medlemsorganisasjon som jobber for global rettferdighet. På egen hjemmeside skriver de blant annet:

«Vi jobber også for verdenshandel som setter miljø, menneskerettigheter og sosiale rettigheter foran profitt (…) Attac Norge er en solidaritetsbevegelse i ordets opprinnelige forstand. Solidaritet handler om felles interesser, ikke om veldedighet.»

Amsterdam er den første byen i verden som forplikter seg til en politikk med miljøet og menneskenes beste i sentrum.

– Det Amsterdam nå planlegger å gjøre er å legge helt andre premisser til grunn for hvordan samfunnet skal bygges opp. Vi kan ikke jobbe for å gå tilbake til normalen, når normalen er å leve over egen evne, sier Skarrud.

annonse

Målet om økonomisk vekst må erstattes av en økonomi som tar utgangspunkt i «det å leve innenfor sosiale og miljømessige vippepunkter». Dette er ganske radikalt, innrømmer Skarrud.

Coronakrisen gir muligheter 

Skarrud innrømmer at det kan bli vanskelig å innnføre en helt ny økonomisk modell, så lenge resten av verden fortsetter en politikk basert på økonomisk vekst. Men hun håper allikevel at Amsterdam lykkes, slik at byen kan inspirere andre byer, som Oslo.

– Kan konsekvensene av coronakrisen til syvende og sist bli en bedre verden, hvis flere følger i Amsterdams fotspor?

– Vi skal ikke bli alt for opportunistiske her. Det vi står oppe i nå er tøft for folks mentale helse, helsesystemer og liv, svarer Skarrud.

– Men det er i krisetider man kan gjøre store endringer. Og det er i denne krisetiden vi får tid til å virkelig stoppe opp, se litt på verden, og evaluere om det er tilbake til det samfunnet vi hadde, at vi ønsker oss.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse