Europarådets menneskerettighetskommissær Dunja Mijatovic kommer med sterk kritikk mot europeiske lands manglende vilje til å ta imot migranter. Foto: REUTERS/Dado Ruvic
annonse
annonse

Europa må ikke bruke koronapandemien som unnskyldning for å la migranter drukne i Middelhavet, sier Europarådets menneskerettighetskommissær Dunja Mijatovic.

– Krisen kan ikke rettferdiggjøre at man med viten og vilje lar mennesker drukne, lar migranter som reddes, være strandet til havs i dagevis, eller returnere dem til Libya der de utsettes for grove brudd på menneskerettighetene, sier Mijatovic.

51 flyktninger og migranter, som var reddet i farvann som patruljeres av fartøy fra Malta, ble onsdag returnert til Libya.

annonse

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) ble de 51 sendt rett til interneringssentre der de ifølge FN og menneskerettighetsorganisasjoner risikerer å bli ofre for tortur, seksuelle overgrep og menneskehandel.

Malta og Italia hevder at koronapandemien har gjort havnene til utrygge områder og forbyr derfor fartøy å sette i land flyktninger og migranter der.

140 mennesker som ble reddet i Middelhavet for mer enn ti dager siden, oppholder seg fortsatt om bord i det tyskregistrerte redningsfartøyet Alan Kurdi, som befinner seg utenfor Sicilia.

annonse

Italienske myndigheter sier at de 140 vil bli overført til et annet skip fredag, der de vil måtte oppholde seg til karantenetiden er over.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon