Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
annonse
annonse

Reagerer på fordømmelsen av kutt av pengestøtte til WHO. 

De norske reaksjonene på Donald Trumps stans av pengestøtte til Verdens Helseorganisasjon (WHO) er helt forutsigbare, skriver professor Janne Haaland Matlary i Dagens Næringsliv.

Hun slår fast at reaksjonene på frysen i pengestøtten er helt forutsigbare, «for en multilateral FN-organisasjon er en hellig ku» her i landet.

annonse

«FN og multilateralisme er som amen i kjerka i norsk utenrikspolitikk», slår hun bramfritt fast.

Les også: Donald Trump får støtte for sin beslutning om WHO

Hun er samtidig kritisk til Trump, som hun mener oppfører seg som en predator i politikken og driver en desperat valgkamp. Likevel mener hun USAs president har et poeng:

annonse

«Trump er ikke den eneste som peker på problemer i WHO med hensyn til servilitet overfor Kina. Det er ingen vilje til Kina-kritikk i ledelsen der, tvert om. Internasjonal presse og rapporter fra tenketanker flommer over av artikler om dette. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at både Russland og Kina driver desinformasjonskampanjer om koronaen. Universiteter analyserer effekten av den sene varslingen og sene nedstengningen av Wuhan. Hadde man stoppet viruset mye tidligere, hadde pandemien vært unngått, konkluderes det.: WHO kom for sent på banen, tok kinesiske vurderinger som faktagrunnlag. WHOs egen konvensjon fra 1995 påbyr tidlig varsling og inspeksjon, og inneholder regler om erstatningsansvar. Mitt poeng er rett og slett at kritikken fra Trump ikke er hans eget påhitt. Det er en pågående internasjonal kritikk av WHO som må tas alvorlig, ikke avfeies. Vi kan ikke holde oss med internasjonale organisasjoner som opptrer partisk i slike ekstremt alvorlige situasjoner», skriver Matlary.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon