Foto: Hector RETAMAL / AFP
annonse
annonse

Mens markedet der virusutbruddet antas å ha startet, fortsatt holdes stengt, har øvrige markeder i Wuhan åpnet igjen. Selgerne sliter, og kundene uteblir.

De såkalte våtmarkedene i Wuhan er blitt kritisert internasjonalt ettersom koronaviruset angivelig startet sin spredning fra boder der det ble solgt levende dyr på slutten av fjoråret.

Siden har kinesiske myndigheter forbudt salg av ville dyr på matmarkeder. Etter at karantenen som sperret Wuhan av fra omverdenen, ble opphevet 8. april, har også markedene åpnet igjen, men uten at salg av ville dyr er tillatt.

annonse

På et stort matmarked i Wuhan er det skiltet med at salg av ville dyr og levende fugler er forbudt. Over høyttaleranlegget kan man høre gjentatte kunngjøringer som erklærer seier over koronaviruset.

Ett eneste marked i Wuhan holder fortsatt stengt. Det er sjømatmarkedet Huanan, som ikke bare solgte sjømat, men også en lang rekke ville dyr. Det var på Huanan-markedet at man antar viruset spredte seg fra ville dyr, trolig flaggermus, til mennesker.

Undergang

De øvrige markedene i byen som nå er gjenåpnet, sliter med å overleve. Kundegrunnlaget er borte.

annonse

– Det er ingen tvil. Vi er dømt til undergang i år, sier krydderselger Yang, som eier en bod på det enorme Baishazhou-markedet, til AFP.

– Det har aldri vært så få folk på markedet vårt som nå, sier hun.

Yang, som anslår at salget har falt med en tredel sammenlignet med situasjonen før Wuhan ble stengt ned, avviser kritikk om at markedene er arnested for virus.

– Unødvendig panikk, sier Yang.

– Salget går meget dårlig. På grunn av epidemien er det fortsatt svært få folk ute, sier Zhang Zhizhen, som selger andekjøtt på Lanling-markedet.

Levende dyr

Såkalte våtmarkeder er populære steder å kjøpe ferskt kjøtt, fisk og grønnsaker på, ikke bare i Kina, men også i andre deler av Asia. Der får man tak i de mest vanlige ingrediensene som folk flest bruker til daglig, til overkommelige priser.

Flesteparten av markedene selger ikke levende dyr. Men noen gjør det. På et besøk til tre markeder i Wuhan denne uken fant AFP levende skilpadder, frosker, fisk og skalldyr til salgs, men ingen fugler eller pattedyr som har blitt utpekt som smittespredere ved tidligere sykdomsutbrudd.

På Baishazhou-markedet sier flere selgere at de nå er underlagt krav om at de må desinfisere bodene flere ganger hver dag. Yang har selv en rekke flasker med desinfeksjonsmiddel stående, sammen med en eske med munnbind.

annonse
Internasjonal kritikk

Australias statsminister Scott Morrison sa denne uken at beslutningen om å gjenåpne markedene i Wuhan er ubegripelig.

– Vi må beskytte verden mot mulige arnesteder for utbrudd av denne typen virus, sa han til australsk fjernsyn.

USAs president Donald Trumps fremste smittevernrådgiver, Anthony Fauci, sa tidligere denne måneden til Fox News at våtmarkedene bør stenges umiddelbart.

I Kina forsvarer den statlig drevne nasjonalistiske avisen Global Times markedene. I en artikkel tirsdag gikk avisen til angrep på det den kalte forutinntatte meninger og latterlige oppfordringer om å stenge markedene.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har på sin side uttalt at myndighetene må forby salg av eksotiske villdyr og overholde regelverk for matsikkerhet. Men WHO har ikke oppfordret til at noen av markedene skal stenges.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon