Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innrømmer at han burde ha oppgitt om deltakelsen på konferansen til Stortingets gaveregister på et tidligere tidspunkt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tar selvkritikk på to punkter etter den omdiskuterte luksuskonferansen til påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen.

Isaksen deltok på seminaret i USA i november mens han var næringsminister. I ettertid har han fått kritikk blant annet for hemmeligholdet rundt arrangementet.

– Da Tangen ble ansatt som Oljefond-sjef, så burde jeg allerede da, ha oppgitt dette i blant annet Stortingets gaveregister. Da kom spørsmålene på hva slags type arrangement det var. Dette var midt under koronakrisen, og på den tiden jeg selv var i isolat. Det er ingen unnskyldning, men det er grunnen til at jeg ikke gjorde det før nå, sa Isaksen da han møtte til debatt om saken i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

annonse
Burde ha ført i kalender

Isaksen gjorde det også klart at han burde ha forsikret seg om at deltakelsen ble ført opp på hans offentlige kalender, noe den ikke ble.

– Så de to tingene kan jeg ta selvkritikk på. Men jeg mener fortsatt det var en rimelig vurdering som næringsminister, når jeg også var i panelet, å delta, sier statsråden.

En rekke prominente næringslivsledere og embetsfolk, både fra Norge og utlandet, deltok på konferansen, som i sin helhet var betalt av milliardæren Tangen. Den ble først offentlig kjent gjennom en avsløring i VG i helgen.

Betaler for måltider
annonse

I ettertid har Isaksen sagt at Næringsdepartementet nå skal betale for måltidene han spiste underveis. Departementet har fra før av dekket reise og overnatting.

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mener varsellampene burde ha lyst hos Isaksen.

– Når det først i ettertid blir åpenhet om det som i utgangspunktet var skjult, først da tenkte han på at han kanskje bør sørge for at han ikke ble påspandert luksusmiddag. Problemet er at det måtte en avsløring til for å følge det opp, sa hun under debatten.

Sentralbanksjefen: Absolutt ingen kobling mellom konferanse og Tangen-ansettelse

Sentralbanksjef Øystein Olsen er tydelig på at det ikke er noen sammenheng mellom konferansen Nicolai Tangen arrangerte og at han fikk jobben som Oljefond-sjef.

– Det er veldig godt for meg å kjenne sannheten. Å vite hva som er sant, sa sentralbanksjef Olsen da han gjestet Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

annonse

– Sannheten er at det er og var absolutt ingen kobling mellom den turen, og den prosessen og de vurderingene som ble gjort rundt ansettelsen av Nicolai Tangen, fortsatte han.

Det er Olsen som har ledet prosessen som endte med at milliardæren Tangen ble ansatt som ny sjef for oljefondet. I helgen avslørte VG at den påtroppende sjefen i november i fjor arrangerte en luksuriøs konferanse i USA og at mange prominente nordmenn deltok. Mange av dem fikk påspandert både reise og opphold.

Hodejegerfirmaet Russell Reynolds håndterte ansettelsen av ny oljefondssjef på vegne av Norges Bank. Olsen vet ikke hvordan Tangen havnet på blokka til hodejegerfirmaet.

– For å ta Nicolai Tangen konkret. Vi vet ikke hvem han ble spilt inn av, eller hvordan kontakten skjer. Men han er en størrelse og en kapasitet og de hadde åpenbart kjennskap til hans kvalifikasjoner, sier Olsen.

Nåværende oljefondssjef Yngve Slyngstad var blant deltakerne på konferansen Tangen arrangerte.

– Yngve Slyngstad var ikke med i prosessen i å ansatte sin etterfølger overhodet. Det kan jeg si med hånden på hjertet, fordi jeg leder hovedstyret og jeg ledet utvalget styret satt ned for å vurdere kandidater, sier sentralbanksjefen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon