Ifølge Daily NK har Kim slitt med hjerte- og karsykdom siden august, og ble operert i april. De skriver at han er på bedringens vei, mens CNN melder at hans tilstand er svært alvorlig. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere medier melder at Nord-Koreas leder Kim Jong-un har vært operert og at tilstanden er svært alvorlig, men Sør-Korea avviser at noe er uvanlig.

USA følger etterretningsopplysninger om at den nordkoreanske lederen Kim Jong-un er i alvorlig fare etter en operasjon, melder nyhetskanalen CNN natt til tirsdag, og siterer en anonym amerikansk kilde som skal ha kjennskap til saken. Samtidig skriver Bloombergs journalist i Det hvite hus, Jennifer Jacobs, på Twitter at Trump-administrasjonen har mottatt opplysninger om at Kim hadde en hjerteoperasjon i forrige uke, og at om han er i live, er helsa hans dårlig.

Ifølge Jacobs jobber Trump-administrasjonen med å kartlegge hvem som eventuelt vil overta etter Kim.

annonse
Ingen tegn på noe uvanlig

Samtidig har Sør-Korea, som har igangsatt undersøkelser for å se om det er hold i opplysningene, offisielt gått ut og avvist at det er noe galt fatt.

Den sørkoreanske regjeringen sier ingen unormal aktivitet er lagt merke til i Nord-Korea som kan tyde på at det er hold i de ubekreftede meldingene om at Kim Jong-un er i dårlig forfatning etter en hjerteoperasjon.

Det understrekes også i det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at Kim er nylig blitt sett, noe som motstrider med det flere aviser melder om at han sist ble sett for over ti dager siden.

Angivelig operasjon
annonse

Ifølge den Seoul-baserte nyhetssiden Daily NK , drevet av avhoppere fra nord, behandles Kim for hjerte- og karsykdommer, etter å ha hatt sviktende helse siden august grunnet røyking, overvekt og overarbeid.

De skriver at Kim ble innlagt på sykehus 11. april og operert dagen etter.

I motsetning til CNN melder Daily NK at Kim er på bedringens vei, og at han oppholder seg i en villa i ferieområdet ved det hellige fjellet Kumgang.

Mange rykter

Opplysningen kom samtidig som det spekuleres i hvorfor Kim Jong-un ikke deltok under hyllesten av Nord-Koreas grunnlegger, hans avdøde bestefar, 15. april. Den angivelige operasjonen 12. april kan være årsaken.

– Det har vært en rekke rykter om Kims helse. Om Kim er innlagt vil det forklare hvorfor han ikke var til stede under feiringen 15. april, sier Bruce Klingner, ekspert på koreanske forhold ved Heritage Foundation i Washington, til CNN.

– Men gjennom årene har det vært mange falske rykter om helsen til både Kim og hans far, så vi må nok bare vente og se, sier han.

annonse
Viktig stilling til søsteren

Søsteren til Kim Jong-un, Kim Yo-jong, har lenge vært en av storebrorens viktigste rådgivere.

For en drøy uke siden, 11. april, ble hun utpekt som medlem av Politbyrået i forbindelse med en utskiftning, ifølge et nordkoreansk nyhetsbyrå.

Analytikere sa da at Kim Yo-jong trolig ble fjernet fra byrået etter at det andre toppmøtet mellom ham og USAs president Donald Trump brøt sammen.

Kim Yo-jong fungerte som brorens utsending under vinterlekene i Sør-Korea i 2018. I denne perioden skjedde det en oppmyking i forholdet mellom de to nabolandene.

Fakta om Kim Jong-un

* Nord-Koreas øverste leder siden 2011.

* Født 8. januar 1983 i Pyongyang.

* Tredje og yngste sønn av Nord-Koreas forrige leder Kim Jong-il, og sønnesønn av statens grunnlegger Kim Il-sung, som døde i 1994.

* Gikk noen år på skole i Sveits under falsk identitet. Snakker både engelsk og tysk.

* Ble først offisielt omtalt i Nord-Korea da han i 2010 ble gitt flere viktige politiske og militære verv.

* Etter farens død i desember i 2011 ble han utpekt til landets øverste leder, som leder av det enerådende kommunistpartiet, Koreas Arbeiderparti, samt leder av Den nasjonale forsvarskommisjonen.

* I juli 2012 ble det offisielt bekreftet at han har en kone, Ri Sol-ju. Dette blir sett som et brudd med det strenge hemmeligholdet farens privatliv alltid var innhyllet i. De to skal ha en datter.

* Kim har stått bak utrenskninger i det nordkoreanske regimet, inkludert av onkelen Jang Song-thaek, som ble henrettet i desember 2013. Han mistenkes også for å ha beordret drapet på halvbroren Kim Jong-nam, som ble forgiftet på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia 13. februar 2017.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon