Nicolai Tangen er sjef i oljefondet, Statens pensjonsfond. Han ble tilsatt i slutten av mars. I november i fjor arrangerte han et seminar i USA for en rekke samfunnstopper. Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix
annonse
annonse

NUPI vil nå ta regningen etter at direktør Ulf Sverdrup deltok på Nicolai Tangens mye omtalte USA-seminar.

Direktør Ulf Sverdrup ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) var en av de mange samfunnstoppene som fikk påspandert turen av den kommende sjefen for oljefondet.

– Det er vanlig praksis for NUPI og akademia generelt at reise og opphold dekkes av arrangør ved faglige bidrag. I lys av omstendighetene har vi imidlertid vurdert det dit hen at vi vil be om en faktura knyttet til Sverdrups reiseutgifter, sier kommunikasjonsdirektør Åsmund Weltzien til E24.

annonse

Sverdrup har sagt til VG at han var på seminaret både som venn av Tangen og som NUPI-direktør.

Weltzien sier at beslutningen om at de skal ta regningen er tatt av styret og NUPIs ledergruppe gjennom helgen.

– Det var ikke en enkel sak, da det i forskningsverden ofte er vanlig at konferanse-arrangør dekker reiseutgifter. Men vi forstår at denne saken er annerledes, sier han.

Røe Isaksen om Tangen-seminaret: – Jeg gjorde dårlige vurderinger

annonse

Torbjørn Røe Isaksen (H) erkjenner at han burde stilt tydeligere spørsmål rundt det nå omstridte Tangen-seminaret før han sa ja til å delta.

Tirsdag ble det kjent at hotellregningen likevel ikke ble betalt av departementet da Røe Isaksen i egenskap av næringsminister deltok på påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangens påkostede seminar i Philadelphia i november 2019.

Selv ble arbeids- og sosialministeren kjent med saken mandag. Dagen etter innkalte han altså pressen.

– Feil i departementet

– Som sagt har det vært klart at departementet skal betale for hotellet, dette står også i reiseregningen min. Men ved en feil i departementet har de ikke betalt regningen. Dette ordnes det nå opp i, sier Røe Isaksen, som tidligere har sagt at både reise og hotell ble betalt av departementet,

annonse

– Hvordan har denne feilen oppstått?

– Det må du nesten spørre Næringsdepartementet om. Men det skyldes rett og slett en feil eller misforståelse i departementet, sier Røe Isaksen til NTB.

– Riktig å delta

Samtidig står han fast ved at det var relevant for ham å delta som daværende næringsminister på seminaret, men innrømmer at han burde ha stilt flere spørsmål rundt arrangementet i forkant.

– Dette var et arrangement hvor folk deltok i svært forskjellige roller og på svært forskjellige premisser: Noen som personlige venner, noen som forretningsforbindelser, noen som foredragsholdere og noen i egenskap av sine posisjoner, sa Røe Isaksen da han innkalte til pressebrifing tirsdag.

– Jeg fokuserte på at dette var en konferanse, men burde sett tidligere at noen av deltakerne var der som privatpersoner og venner. Det skaper uklarhet om arrangementet og fører til betimelige spørsmål i ettertid, sa han.

Erkjenner dårlige vurderinger

Røe Isaksen understreker at det ikke var snakk om en privat invitasjon og framholder at han ikke er venn av Nicolai Tangen og har ikke hatt noen rolle i å ansette Tangen som ny sjef for oljefondet.

annonse

– Samtidig ser jeg også at jeg har gjort noen vurderinger som var dårlige eller mangelfulle og må ta selvkritikk for det – selv om det var vurderinger som jeg den gang mente sto seg, sier han.

Røe Isaksen har tidligere erkjent at han kunne vært mer åpen om at han skulle delta på seminaret. Nå utdyper han:

– Jeg burde ha vært ekstra nøye med åpenhet fra min side. Jeg burde ha forsikret meg om at konferansen sto i den offentliggjorte kalenderen for besøket i USA, ikke bare i min kalender.

I tillegg har han erkjent at han skulle meldt inn til Stortingets såkalte gaveregister at han ble påspandert under oppholdet.

– Jeg har ikke meldt inn noe av dette som en gave fordi det ikke er et gaveelement her for min del. Som sagt er jeg ikke venn av Tangen, og jeg var på tjenestereise, sier han.

Tillit

– Hvilke følger kan denne saken få for din tillit som statsråd?

– Det er også et spørsmål du må stille til andre enn meg. Men jeg er opptatt av at når det kommer saker der det stilles rettmessige spørsmål, skal jeg svare ordentlig på det.

– Men forstår du at denne saken sett utenfra kan framstå som uryddig?

– Jeg skjønner at folk reagerer dersom dette framstilles som en ren festhelg. Men det var det ikke, det var en konferanse. Som næringsminister er det viktig å møte folk fra internasjonalt næringsliv og være til stede på ulike arenaer, sier Røe Isaksen, som ikke vil uttale seg om saken kan ha svekket tilliten til Nicolai Tangen.

– Det skal jeg kommentere hvis jeg en dag blir politisk kommentator, sier statsråden.

SV og Sp: Røe Isaksen fant påskudd for å delta på seminar

Det kan virke som Torbjørn Røe Isaksen lette etter grunner til å reise til USA slik at han kunne delta på Nicolai Tangens seminar, mener Sp og SV.

Den tidligere næringsministeren får kritikk fra opposisjonen for mangel på åpenhet.

– Det virker som om han har planlagt hele USA-turen fordi han skulle være med på seminaret, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Sto ikke i kalenderen

Vedum mener Isaksen fremstiller det som om han benyttet anledningen til å være med på Tangens samling «Back to university» siden han likevel var i USA på den tiden – men at det i virkeligheten var motsatt.

– Hvis det var bevisst planlagt, så er det naturlig at han ikke vil ha åpenhet rundt det. Dette viser at han selv hadde et ønske om å holde det skjult, sier Vedum.

Programmet for Isaksens USA-besøk sto som normalt i statsrådens offisielle kalender, men det sto ingenting om at han skulle til Tangens seminar på tampen av reisen. Dette har han nå beklaget.

– Konstruert program

Også SV sier det er åpenbart at Isaksen har lagd seg et program for å delta.

–⁠ Det mener jeg vitner om at han har mistet gangsynet. Han skjønner selv at en tur til USA ikke ville vært nok for å reise på dette seminaret, men han har konstruert et program for å delta på eliteseminaret til Tangen, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til TV 2.

Isaksen orienterte tirsdag om prosessen helt fra invitasjonen fra mangemilliardæren og hedgefondforvalteren Tangen dumpet inn i statsrådens egen innboks.

Allerede halvannet år før arrangementet (mai 2018) svarte Isaksen at dette var noe han gjerne ville være med på, men at han skulle sjekke med departementet først. På dette tidspunktet var det ikke planlagt noen reiser til USA for statsråden.

– Som jeg har sagt tidligere, ville jeg ikke reist ens ærend til USA bare for en enkeltstående konferanse, sa Isaksen.

Trosset fagavdelingen

Fagavdelingen i departementet mente at seminaret ikke skulle prioriteres, men Isaksen trosset deres råd.

– Det skjer nærmest ukentlig at fagavdeling og politisk ledelse har ulike vurderinger av hvorvidt et arrangement bør prioriteres eller ikke, sa Isaksen, som står ved sin beslutning om at det var relevant.

I desember 2018 takket Isaksen formelt ja til invitasjonen. Og med det startet arbeidet med et bredere program for et lengre USA-besøk. Isaksen sier han høyst sannsynlig ville reist til USA uansett, men ikke nødvendigvis på det tidspunktet.

– Det er både vanlig og fornuftig at reiser og arrangementer planlegges på denne måten, og at vi kobler sammen prioriterte og ønskede besøk til større reiser, sier han.

Norges Bank har besluttet at de vil betale for opphold, mat og flyreise for avtroppende sjef i Statens pensjonsfond Yngve Slyngstad.

Det skriver de i en pressemelding.

I pressemeldingen omtaler Norges Bank Slyngstads deltakelse på seminaret Back to University, som ble arrangert av Nicolai Tangen. Slyngstad deltok på et internt seminar i Norges Bank i New York, før han tok toget til Philadelphia for å delta på Back to University.

Norges Bank dekket flyet til USA, samt togbilletten til Philadelphia, men opphold på konferansehotellet, middag og flyet hjem til Norge ble dekket av arrangør.

«Det er første gang Yngve Slyngstad som leder av fondet ikke har reist med rutefly dekket av Norges Bank, og han sier selv at dette var uheldig,» heter det fra banken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon