Houthi-opprørere i hovedstaden Sana i Jemen i februar i år. Arkivfoto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Det første koronatilfellet ble registrert i det krigsherjede Jemen én dag etter at våpenhvilen trådte i kraft. Redd Barna er skuffet over brudd på våpenhvilen.

Onsdag var den siste dagen av den to uker lange våpenhvilen mellom partene i konflikten i Jemen, men våpenhvilen ble brutt etter kort tid.

– Det er svært skuffende at de krigende partene ikke klarte å legge ned våpnene i bare to uker for å avverge den mest overhengende faren som Jemen står overfor: et mulig utbrudd av covid-19, sier Xavier Joubert, som er Jemen-direktør for Redd Barna.

annonse
Sivile drept

Minst 38 sivile er drept eller lemlestet de siste to ukene. Fem barn er drept, og seks er skadd i forskjellige angrep. Bygninger er blitt truffet i angrep 29 ganger, ifølge Redd Barna.

– Dette viser en total mangel på politisk vilje fra alle involverte i denne grusomme konflikten, som de sivile betaler den høyeste prisen for, sier Joubert.

Dette er det andre forsøket på våpenhvile siden pandemien brøt ut.

Verdens verste
annonse

Saudi-Arabia gikk i spissen for en regional koalisjon til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen for fem år siden. Krigen anslås å ha kostet over 100.000 menneskeliv og FN kaller Jemen vår tids verste humanitære krise.

Det første smittetilfellet av covid-19 i Jemen ble registrert 10. april, dagen etter at våpenhvilen trådte i kraft.

Fra før var innbyggerne i Jemen utsatt for vold, feilernæring, sykdom og andre konsekvenser av krig. Nylig ble de også rammet av flom som øker risikoen for utbrudd av kolera og denguefeber.

Landet har bare 700 intensivplasser og 500 respiratorer, og mange av sykehusene er bombet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon