To syrere som antas å ha jobbet for Syrias president Bashar al-Assads etterretningstjeneste, møter i dag i retten i Tyskland. Her er Assad (t.h.) i samtale med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (t.v.) nylig. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

To syrere som antas å ha jobbet for syrisk etterretning, møter i retten i Tyskland, anklaget for grov tortur og forbrytelser mot menneskeheten.

De to siktede syrerne flyktet til Tyskland og søkte asyl der, men ble pågrepet i februar 2019.

Den hovedsiktede 57-åringen var angivelig oberst i den syriske etterretningstjenesten. Ifølge tiltalen sto han i spissen for drap på 58 mennesker og tortur av 4.000 andre i fengselet al-Khatib i Syrias hovedstad Damaskus.

annonse

Forbrytelsene skal ha skjedd i perioden 29. april 2011 til 7. september 2012.

Den andre mistenkte er også er anklaget for grov tortur og forbrytelser mot menneskeheten. Han skal ha bidratt til pågripelse av demonstranter og for å ha overgitt dem til fengselet.

– Denne rettssaken er den første der ofre uttaler seg. De gjør det ikke bare offentlig, men foran en domstol, og forteller om det som skjedde og det som stadig skjer i Syria, sier generalsekretær Wolfgang Kaleck ved det tyske menneskerettssenteret ECCHR.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon