Tobias Hübinette. Foto: Wikimedia
annonse
annonse

Fra høsten 2020 introduserer universitetet i Karlstad et nytt kurs som skal «introdusere feministiske postkoloniale teorier og kritiske rasestudier i et genusperspektiv».

Kurset gir 7,5 studiepoeng. På universitetets hjemmeside beskrives formålet blant annet slik:

«Under kurset vil studenten lære om innlandske epistemologier, svart feminisme og muslimsk feminisme, samt andre marginaliserte stemmer innenfor genusvitenskapen. Formålet er å oppmuntre studentens selvstendige tenkning om relasjonen mellom nordisk kolonialisme, nybyggerkolonialisme og rasifisert undertrykkelse i relasjon til sosiale kategorier slik som kjønn, rase, etnisitet og religion.»

annonse

Universitetet i Karlstad fikk tidligere i år omtale i Document for sitt relativt uvanlige utvalg av studievalg. Man kunne blant annet studere for å bli «inkluderingsingeniør, trolljeger eller patriarkatknuser». Slik kunne studentene realisere «drømmen om en bedre verden».

Begeistret «forsker»

Forskeren Tobias Hübinette kaller på sin blogg det nye kurset for en milepæl i svensk utdanning, og den eneste raseforskning i Europa (utenfor Storbritannia) «som eksplisitt behandler kritisk raseforskning i Europa».

annonse

Tobias Hübinette er forsker med venstreradikale holdninger som blant annet var med på å stifte tidsskriftet Expo. Resett skrev i november 2019 om at han fikk 3,9 millioner svenske kroner for å forske på raser. Hübinette beskrev prosjektet slik:

«Poenget med dette kritiske raseteoretiske, sosiolingvistiske og diskursanalytiske forskningsprosjektet er å undersøke hvordan begrepene rase, rasisme, rasist og rasistisk (…) anvendes og defineres og stilles spørsmålstegn ved og forhandles på en metalingvistisk nivå og i uformelle sammenhenger som består av medierende interaksjoner i form av internett- og sosiale medier basert kommunikasjon.»

Les også: Sverige: Straffedømt venstreradikaler får nesten fire millioner svenske kroner for å forske om raser

Hübinette har en fortid som aktivist på ytterste venstreside. Han er dømt til fengsel for blant annet hærverk og sabotasje. Han ble også dømt for drapstrusler mot politikere fra Sverigedemokratene, men slapp unna med bøter siden domstolen mente Hübinette led av psykiske forstyrrelser.

Han er også dømt for mordbrann mot blant annet en tidligere kjæreste og dennes nye partner. Forbrytelsene skjedde over mange år, i perioden 1992 til 2008.

Hübinette har fått oppmerksomhet for en rekke kontroversielle utsagn. Blant annet har han kalt den hvite rase underlegen på alle tenkelige måter, og uttrykt et ønske om rasistisk folkemord:

«La den hvite rasens vestlige land gå under i blod og lidelse.»

I 1996 skrev Hübinette i en artikkel i Svarthvitt:

annonse

«Etter min oppfatning er alle hvite mennesker, uansett kjønn og klasse, per definisjon rasister i egenskap av sosialiserte kulturbærere.»

Hübinette er også avslørt som historieforfalsker. Nå lar han seg begeistre over at studenter ved universitetet i Karlstad skal kunne fordype seg i hans egne spesialfelt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon