38 North, som er en del av tankesmia Stimson Center i Washington, har offentliggjort blant annet dette satellittbildet fra Planet Labs datert 23. april. Foto: 2020 Planet Labs Inc. via AP / NTB scanpix
annonse

Nord-Koreas statlige medier har viderebrakt noen uttalelser fra lederen Kim Jong-un etter nye spekulasjoner om helsa hans.

I meldingene søndag takker Kim arbeidere som har bygget hus i byen Samjiyon nord i landet, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Meldingene avslører ikke hvor Kim befinner seg og inneholder heller ingen bilder. Samme dag dukket den sørkoreanske presidentens rådgiver, Moon Chung-in, opp på amerikanske Fox News og erklærte at Kim er i live og i god behold.

annonse

Moon sier at Kim befinner seg i Wonsan, hvor Nord-Koreas leder oppholder seg med jevne mellomrom.

Moons uttalelser om Wonsan stemmer overens med en rapport som har skapt overskrifter i helgen. Et tog som antakelig tilhører Kim Jong-un, har nemlig stått parkert ved den nordkoreanske lederens rekreasjonsanlegg i Wonsan siden 21. april, viser satellittbilder.

Rykteflom

Bildene av det parkerte toget på Kim-familiens private stasjon i kystbyen Wonsan er offentliggjort av nettstedet 38 North. De har ført til en ny rykteflom om 36 år gamle Kims helsetilstand.

annonse

Nettstedet påpeker selv at bildene av toget ikke beviser noe om hvor Kim befinner seg eller gir noen ny informasjon om helsa hans.

– Men de gir tyngde til rapportene om at Kim oppholder seg i et eliteområde på landets østkyst, skriver 38 North.

Bildene antyder at toget ankom en gang mellom 15. april og 21. april, og det sto fortsatt der 23. april.

At Kim ikke oppholder seg i hovedstaden Pyongyang, har sørkoreansk etterretning tidligere rapportert. Mange eksperter i Sør-Korea bagatelliserer spekulasjonene om at Kim er alvorlig syk, skriver nyhetsbyrået AP.

Gikk glipp av bursdag

Dersom Kim likevel skulle bli ute av stand til å lede landet, er det dessuten lite sannsynlig at det vil føre til noen stor intern uro, mener de og peker på at andre, for eksempel hans søster, raskt vil kunne ta over.

annonse

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sier de siste ryktene om Kims helse ikke har endret USAs syn, som er at det dreier seg om spekulasjoner.

Det har ikke satt en stopper for ubekreftede rapporter og rykter som har svirret siden 15. april, på 108-årsdagen til bestefaren Kim Il-sung. Det var første gang siden Kim kom til makten etter farens død i 2011 at han gikk glipp av minnehøytideligheten for Nord-Koreas grunnlegger.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse