Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Nesten én av ti norske husholdninger hadde økonomiske problemer tre uker inn i coronakrisen, og tallene ventes å øke.

192.000 husstander i Norge (8 prosent) hadde økonomiske problemer tre uker etter at Norge «stengte» 12. mars, viser tall fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO)/OsloMet

– Mange sliter med å betale for mat og andre nødvendige utgifter, og en god del sover dårlig om natta, sier forsker Christian Poppe ved SIFO til NRK.

annonse

Noen hadde økonomiske problemer allerede før pandemien, men mange av disse opplevde ytterligere inntektsfall i mars. Dette rammer i stor grad folk med lav inntekt.

– Vi har vel aldri sett en problemgruppe som har hatt så sammensatte problemer. Det er ganske voldsomt, sier Poppe.

720.000 husholdninger regnes som «utsatte», de er på etterskudd med regninger og har ingen sparepenger. De er derfor svært sårbare ved redusert inntekt, og SIFO forventer at 144.000 husholdninger risikerer økonomiske problemer frem mot sommeren.

annonse

Les også: Coronaviruset kan skape en global krise – og du er neppe forberedt

Høy og økende gjeld

80 prosent av norske husholdninger har gjeld, og gjelden har vokst jevnt og trutt de siste årene. SSB skriver om gjeldsutviklingen for norske familier:

«I 2007 hadde 27 prosent av husholdningene en gjeld som var minst dobbelt så stor som samlet husholdningsinntekt før skatt. Denne andelen økte til nær 35 prosent i 2017. Andelen husholdninger hvor gjelden utgjorde mer enn tre ganger samlet inntekt har økt fra 13,2 prosent til 19,6 prosent i tiårsperioden.»

– Bankenes evne og vilje til å gi avdragsfrihet vil ha en avgjørende betydning, sier Poppe.

Mange er i stand til å hjelpe seg selv ut av krisen, men de vet ikke hvordan. Poppe er bekymret for kapasiteten til Navs økonomiske rådgivningstjeneste rundt om i landet, som ikke er dimensjonert for denne situasjonen.

annonse

Poppe etterlyser derfor en større satsing på forebyggende økonomisk rådgivning, slik at flest mulig tar tak i problemene før de blir akutte.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon