annonse
annonse

Legemiddelet Remdesivir gir god effekt på å korte ned sykdomsforløpet hos koronapasienter, slår USAs fremste smittevernekspert fast etter kliniske forsøk.

– Remdesivir har en opplagt, signifikant, positiv effekt på å korte ned sykdomsforløpet. Dette viser at Remdesivir kan blokkere viruset, sa Fauci onsdag.

Da hadde den amerikanske legemiddelgiganten Gilead, som har laget Remdesivir, meldt at et storskala-forsøk med legemiddelet har gitt positive resultater.

annonse

Selskapet utviklet i sin tid Remdesivir for å behandle ebolapasienter, men det virket ikke. Når man nå kan påvise at Remdesivir gir positiv effekt på koronaviruset, kan legemiddelet bane vei for utvikling av bedre medisiner, mener Fauci.

Han sammenligner oppdagelsen med kampen for å utvikle hiv-medisin på 1980-tallet. Den gang deltok han selv i kappløpet.

– Dette ligner på situasjonen for 34 år siden i 1986 da vi strevde for å finne legemidler til hiv-behandling men ikke hadde noe, sa han.

annonse

– Det er en døråpner at vi nå har evnen til å behandle pasienter, sa Fauci videre.

Alvorlig syke først

USAs fremste smittevernekspert, som også er en viktig rådgiver for president Donald Trumps arbeid i kampen mot koronaviruset, sier at Gilead nå er i dialog med legemyndighetene i USA for å få godkjenning til å ta i bruk Remdesivir til de mest trengende pasientene.

Det betyr alvorlig syke pasienter, ettersom studien kun har omfattet pasienter som allerede er på sykehus, og ikke pasienter som har milde eller tidlige symptomer, uttalte Fauci. Det vil være en langt mer komplisert affære å få godkjenning til å ta i bruk legemiddelet på mer allment grunnlag, la han til.

Trump har sagt at den amerikanske studien er en begynnelse og en svært positiv vending i kampen mot koronaviruset.

Nedslående studie

Tidligere onsdag ble en Remdesivir-studie publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet. Studien konkluderer med at det er «ingen signifikante kliniske fordeler» med bruk av Remdesivir til behandling av koronapasienter.

Studien er gjennomført av China-Japan Friendship Hospital og Capital Medical University i Kina. 237 covid-19-pasienter i Wuhan i Kina har deltatt i studien. Halvparten av dem fikk Remdesivir. Den andre halvparten var kontrollgruppe og fikk vanlig antibiotikabehandling.

Dødelighetsraten var den samme i begge gruppene, på rundt 14 prosent.

– Jeg liker ikke å snakke nedlatende om andre studier, men det der er ikke noen tilfredsstillende studie, og alle som er i bransjen vil kunne si seg enig i det, sa Fauci da han kommenterte studien fra Wuhan.

annonse

Den amerikanske studien er pålitelig, i motsetning til studien som er publisert i The Lancet, uttalte Fauci.

Redusert sykdomsforløp

Den amerikanske studien startet 21. februar og har omfattet 1.063 mennesker på 68 steder i USA, Europa og Asia. Pasienter som fikk Remdesivir, fikk sykdomsforløpet redusert med 31 prosent sammenlignet med kontrollgruppen som fikk placebo.

– Spesifikt var gjennomsnittstiden det tok å bli frisk, 11 dager for pasienter som fikk Remdesivir, sammenlignet med 15 dager for pasienter som fikk placebo, sa Fauci.

Dødelighetsraten var på 8 prosent blant Remdesivir-pasienter i den amerikanske studien, og 11,6 prosent i kontrollgruppen.

Remdesivir testes også ut i Norge, som del av en studie fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon