Per Egil Hegge mottar hedersprisen under Oslo Redaktørforenings årsmøte på Bristol i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Aftenposten-journalist og språkekspert, Per Egil Hegge, reagerer på det han kaller snobbete ordbruk.

Hegge reagerer på bruken av ordet «kohort» etter å ha fått en e-post fra skolen til sine barn i forrige uke, skriver Klikk.

«Vedlagt ligger oversikten over kohortene klasse 1 A er delt inn i». Slik startet e-posten. Du lurer kanskje på hva dette ordet egentlig betyr? Språkeksperten måtte selv ty til Google for å finne ut av det:

annonse

«Kohort var i Romerriket en militæravdeling som var del av en legion.»

«Kohort er i medisinsk forskning og samfunnsforskning en gruppe personer med bestemte felles egenskaper, ofte at de er i samme aldersklasse.»

Les også: Nordmenn vil snakke sitt eget språk på servicesteder i Norge

annonse

– Når folk bruke slike ord, er det en form for snobberi. De vil gjerne vise at de kan vanskelige ord. Dette er dårlig norsk, sier Hegge.

Dum og smart

Per Egil Hegge mener dette kun er et forsøk på å skape et klasseskille mellom de «dumme» og de smarte.

– Dette er en levning fra det gamle kansellispråket, og hensikten med kansellispråket var å markere avstanden mellom fagfolkene og dem som de mente «ikke forsto », og var dumme. Stol på oss, vi kan dette. Du forstår det ikke, var budskapet de ønsket å formidle. Det er gammeldags og hierarkisk. Man plasserer seg selv noen trinn over vanlige mennesker.

– Ordet betyr rett og slett gruppe. Hvorfor kan de ikke bare kalle det det? Spør Hegge.

Han får støtte av språkviter, professor og forfatter, Helene Uri, og Utdanningsdirektoratet som mener ordet er henholdsvis bemerkelsesverdig og ikke bør brukes annet enn innad i barnehage og skole.

annonse

Det var Folkehelseinstituttet (FHI) som valgte å bruke ordet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon